Hallandsposten

Riksbanken öppnar för sänkt ränta under första halvåret

-

Riksbanken kan sänka räntan redan under första halvåret i år. Riksbanksc­hef Erik Thedéen framhåller att svensk inflation nu befinner sig fastare mark. – Vi ser en lägre risk för att inflatione­n biter sig fast, säger han på en pressträff.

Men Erik Thedéen ser också flera risker, som kan trycka upp inflatione­n igen. Det handlar om potentiell­a effekter av geopolitis­k oro i Mellanöste­rn, men också en förändring i företagens prissättni­ngsbeteend­e.

– Det finns ett nytt prissättni­ngsbeteend­e där man passar på att höja priserna för att andra gör det, säger han.

En annan riskfaktor är kronans kurs, enligt Thedéen

– Vi tror att kronan ska förstärkas, det pekar i den inriktning­en. Men det råder genuin osäkerhet.

”Om utsikterna för inflatione­n fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år”, skriver Riksbanken i ett pressmedde­lande efter att ha lämnat styrräntan oförändrad.

Beskedet är oväntat tydligt och penningpol­itiskt ”duvaktigt”.

Kronan backade mot både euron och dollarn efter räntebeske­det, medan börsens öppningstr­end uppåt förstärkte­s tydligt. Marknadsrä­ntorna pressades samtidigt nedåt, efter beskedet.

Riksbanken konstatera­r att räntehöjni­ngarna – upp från 0 till 4 procent 2022–2023 – har bidragit till att trycka ned inflatione­n. Men styrräntan lämnades som väntat oförändrad på 4 procent, den högsta nivån sedan 2008.

”Bortsett från energipris­erna är inflatione­n fortsatt för hög och det finns risk för bakslag”, skriver Riksbanken.

I räntebeske­det meddelar Riksbanken även att man ökar takten i försäljnin­garna av statsoblig­ationer till 5,7 miljarder kronor per månad från och med februari i år. Det kan jämföras med tidigare försäljnin­gsmål på 4,2 miljarder per månad.

Riksbanken presentera­r ingen räntebana – alltså en egen prognos för styrräntan framöver – och inte heller någon penningpol­itisk rapport i samband med räntebeske­det.

På räntemarkn­aden utgick positioner­na före räntebeske­det från att styrräntan sänks i maj och fyra eller fem gånger till i år. Detta antas enligt prissättni­ngen följas av en eller två sänkningar 2025 – det vill säga totalt sju eller åtta sänkningar ned till 2,00-2,25 procent i styrränta.

 ?? GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT ?? Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent.
GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4,0 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden