Hallandsposten

Bankekonom­erna mer säkra på sänkning i maj

- Olle Lindström Tobias Österberg

Oväntat mjukt besked från Riksbanken. – Det här stärker vår syn på att det blir en första sänkning i maj, säger Nordeas chefsanaly­tiker Torbjörn Isaksson. Andra ekonomer tycker att räntan skulle ha sänkts redan i går.

Han trodde att Riksbanken skulle vara försiktiga­re och säga något i stil med att det kan komma en sänkning i år. Nu öppnar Riksbanken för en sänkning redan första halvåret, om inflatione­n faller tillbaka.

– Inflations­utfallen i början av året blir nu jättevikti­ga, säger Isaksson.

Beskedet från Riksbanken stärker bilden av att en lägre ränta inte är så långt borta.

– Vi har trott i maj, jag känner mig stärkt i den synen, säger Isaksson.

Andreas Wallström, prognosche­f hos Swedbank:

– Det var helt väntat att lämna räntan oförändrad. Däremot signalerar man nu mera explicit att räntan kommer att kunna börja sänkas under första halvåret. Det står i bjärt kontrast till deras senaste prognos, säger han.

Finns det fog för en mjukare hållning hos Riksbanken?

– Det finns det absolut, min egen syn är att man hade kunna sänka räntan redan i dag, inflatione­n har kommit ned och vår prognos är att den kommer understiga målet samtidigt som arbetsmark­naden försvagas.

Fackförbun­det Unionens chefsekono­m Tobias Brännemo håller med – att sänka först framemot sommaren är egentligen för sent:

”Räntan skulle kunna börja sänkas redan nu. Varje månad räntan ligger kvar på nuvarande nivå skadar det ekonomin i onödan. För att krisen för bostadsbyg­gandet ska kunna vända och ökningen av arbetslösh­eten bli begränsad behöver räntelands­kapet förändras så snart som möjligt”, skriver han i ett mejl till TT.

Jens Magnusson, chefsekono­m på SEB:

– Det har varit mer en fråga om vilken takt den här omsvängnin­gen skulle komma i och det här var inte ologiskt.

SEB har nu en prognos på en räntesänkn­ing i maj.

– Det är klart att det går att diskutera en månad före eller senare men att man vill ha lite mer utfall innan man känner sig trygg kring inflations­nedgången, det tycker jag är ganska logiskt.

– Det är väl sannolikt att Riksbanken inte kommer att vilja gå först utan vilja se att ECB framförall­t har hunnit sänka någon gång innan.

 ?? ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? Jens Magnusson, chefsekono­m på SEB.
ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Jens Magnusson, chefsekono­m på SEB.
 ?? ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ?? Torbjörn Isaksson, chefsanaly­tiker på Nordea.
ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG Torbjörn Isaksson, chefsanaly­tiker på Nordea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden