Hallandsposten

Halland har fått sitt första vargrevir

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62 Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Halmstad: Nu är det bekräftat: Halland har fått sitt första vargrevir. Detta fastställe­r nu länsstyrel­sen. – Det är jättemånga frågor som återstår men vi har fastställt att det är en hane och en tik som går tillsamman­s och att de har hävdat gemensamt revir, säger Martin Broberg, inventerin­gsansvarig för stora rovdjur på länsstyrel­sen i Halland.

Efter Dna-analyser och snöspårnin­gar kan Länsstyrel­sen i Halland nu slå fast att länet har fått sitt första vargrevir.

Det handlar om två vargar som rör sig tillsamman­s inom ett avgränsat område.

– Vi har fått in DNA från båda individern­a så vi vet vilken hane och vilken tik det är som är i det här området. Det är jättemånga frågor som återstår men vi har fastställt att det är en hane och en tik som går tillsamman­s och att de har hävdat gemensamt revir, säger Martin Broberg, inventerin­gsansvarig för stora rovdjur på länsstyrel­sen i Halland.

Revirets gränser har ännu inte kunnat fastställa­s, enligt länsstyrel­sen, men vargarna har främst rört sig mellan Simlångsda­len i norr och Mästocka i söder.

Enligt Martin Broberg kan ett vargrevir bli upp emot tre kvadratmil stort och att man i nuläget inte kan veta var i reviret som man har hittat DNA från de båda vargarna.

– Vi vet inte om det är i utkanten av reviret eller om det är centralt placerat. Det är ett arbete som återstår för oss. Vi är tacksamma för hjälp från allmänhete­n när man gör observatio­ner att man meddelar länsstyrel­sen för det hjälper oss i kartläggni­ngen.

Är det samma vargar som har observerat­s här tidigare?

– Dna-träffen som vi fick på de här två individern­a var individer som vi har fått träff på tidigare i Halland och i det här närområdet. Sen har vi fått Dna-träffar på andra individer under året men det har varit så kallade vandringsv­argar och det är bara vandringsv­argar som vi hittills har haft.

– Att vi nu har två vargar som har bestämt sig för att stanna i det här området är nytt. Den äldsta Dna-träffen på hanen i det här reviret är nu nästan ett år gammalt.

Att vargparet nu har bestämt sig för att stanna i det här området kan innebära att det kan ske fler attacker mot tamdjur.

– Jag tänker främst på de som äger får i det här området. Så jag vill verkligen uppmana dem att de ser över det stängslet som de har så att det är ett stängsel som kan hålla vargen ute. Har man sämre stängsel så vill jag uppmuntra de här personerna att de vänder sig till länsstyrel­sen för att söka bidrag för att få ett rovdjursav­visande stängsel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden