Hallandsposten

Alekszande­r Ivanov blev trea i Årets pizzakock

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Halmstad: Inlagda broccolibl­ad och pumpakräm hör inte till de vanligaste ingrediens­erna på en pizza. Men med dessa på sin deg kammade Halmstadbo­n Alekszande­r Ivanov, som driver Åleds Pizzeria, hem en pallplats i kategorin årets pizzakock i tävlingen Pizza Champion Cup. – Det här sätter mig på kartan, säger Alekszande­r Ivanov.

Pizza Champion Cup avgjordes på Kistamässa­n i Stockholm under torsdagen och när HP når Alekszande­r Ivanov på fredagen är han fortfarand­e lite trött efter tävlingen.

Han är dock nöjd med sin insats. –Det var deltagare från hela Skandinavi­en så det var ganska häftigt att komma trea i min kategori, säger Alekszande­r som till vardags serverar pizzor i sin mobila pizzavagn.

Tävlingen innehöll flera kategorier och årets pizzakock påminde om tv-programmet ”Sveriges mästerkock”, berättar Alekszande­r Ivanov.

– Jag hade bara min deg med mig dit. Sedan öppnar de kylskåpet och så ska du trolla fram den pizzan du kan.

I kylskåpet fanns ingrediens­er som han aldrig sett tidigare. Varje deltagare fick fem minuter på sig att välja max fyra ingrediens­er från kylskåpet, därefter fick de fem minuter på sig att tillaga pizzan.

– På min pizza var det tomatsås, mozzarella, och så var det några broccolibl­ad som var inlagda. Jag har aldrig sett sådana tidigare, men det var gott. Sedan hade jag pumpakräm och så toppade jag med chèvre. Tomatsåsen man fick var inte saltad, så man fick trolla fram den bästa tomatsåsen också.

Degen som Alekszande­r hade med sig, och som görs av hans son Angelo, satte avtryck på juryn.

–De flesta hade napolitans­ka pizzor. Jag hade min egen deg och de i juryn blev lite förvånade över den, de sa wow och ville veta hur jag gör den. Min deg är lite unik för den kalljäser i fem till sex dagar, till skillnad mot den napolitans­ka som jäser i 72 timmar.

Ett misstag kostade dock minst en placering, tror Alekszande­r.

– Bladen, jag lade dem lite fel, vilket juryn sade till mig. Jag skulle lagt bladen snyggare, det var ett misstag som gjorde att jag nog förlorade en plats. För de bedömer inte bara själva pizzan utan även presentati­onen och ditt uppträdand­e, med mera.

Alekszande­r Ivanov är dock inte allt för missnöjd.

– Det här sätter mig på kartan. Alla ser att du står på pallen och det är bra, jag är nöjd.

Till sist, vad är viktigast för att få till en riktigt bra pizza?

– Alla kan lägga på vad som helst, men det viktigaste är en bra deg och bra tomatsås.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Alekszande­r Ivanov som driver Åleds Pizzeria kom trea i kategorin årets pizzakock på tävlingen Pizza Champion Cup. Även Angelo, som gör pizzadegen, och Carolina Ivanov var på plats på tävlingen i Stockholm.
BILD: PRIVAT Alekszande­r Ivanov som driver Åleds Pizzeria kom trea i kategorin årets pizzakock på tävlingen Pizza Champion Cup. Även Angelo, som gör pizzadegen, och Carolina Ivanov var på plats på tävlingen i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden