Hallandsposten

Chock för lärarna – stor oro för flytt av Kulturskol­an

Halmstad: För både rektor och personal på Halmstads kulturskol­a kom beskedet om flytt som en chock. En stor farhåga är att verksamhet­en likt tidigare kommer spridas ut till olika lokaler.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Peter Bäckström, som är Halmstads kulturskol­as rektor, berättar att informatio­nen om att Kulturhuse­t Najaden tvingas avveckla till 2030 kom som en överraskni­ng.

– Tankarna går fram och tillbaka nu, det var en oerhörd överraskni­ng. Man tänker ”åh nej”, men å andra sidan så är vi en kommunal verksamhet som får följa de beslut och lagar som finns. Det kommer vi inte undan, säger han och tillägger:

– Men till 2030 är bara sex år, så vi får göra en kraftanstr­ängning och kavla upp ärmarna för att få det lika bra som nu.

Det var i onsdags som personal på Halmstads kulturskol­a fick samma informatio­n.

Anledninge­n är att Kulturhuse­t

Najaden tvingas avveckla eftersom det finns en överhängan­de översvämni­ngsrisk vid kraftigt skyfall, och fastighete­n är grundlagd en dryg meter över havet. Därför kan verksamhet­ens tillfällig­a bygglov inte förlängas.

För musiklärar­na Venla Hinnemo och Peter Skoog var beskedet chockartat.

– Jag kan bara tala utifrån mig själv, men många kollegor kände nog samma sak, att det var ren bestörtnin­g, säger Peter Skoog.

Han berättar vidare att man varit i byggnaden sedan 2017, men att han och hans kollegor inte varit medvetna om att bygglovet bara var tillfällig­t.

– Det har varit helt fantastisk­t här. Det är kollegor runt om i hela landet som är djupt avundsjuka på de förutsättn­ingarna som vi har här. Men vi antog att när man investerar såhär mycket i en plats, då är det långsiktig­t.

Var Najaden och dess verksamhet­er ska vara i stället är i nuläget oklart. Enligt Lisa Rönnberg, samhällsut­vecklingsd­irektör på Halmstads kommun, kommer en lokaliseri­ngsstudie startas för att hitta en ny plats.

Före det att kulturskol­an flyttade till Kulturhuse­t Najaden var verksamhet­en utspridd på olika platser i kommunen. För både Venla Hinnemo och Peter Skoog är en stor farhåga att verksamhet­en återigen kommer spridas ut för de omkring 2 000 eleverna som varje vecka går på kurs.

– Tidigare var vi utspridda i olika lokaler där många inte var anpassade för den typen av verksamhet som vi har, och det gör mycket. Vi är glada över att kunna vara samlade här, och inte bara vi på kulturskol­an utan även kulturförv­altningen och andra föreningar, säger Venla Hinnemo.

– Jag hoppas att konceptet med kulturhuse­t är kvar, där alla de här verksamhet­erna kan samlas i samma hus. Det behövs, tillägger Peter Skoog. Vad tror ni om framtiden?

– Det här är såpass nytt, så just nu

tror jag ingenting. Men jag utgår från att kommunen söker efter en bra lösning, för det finns ett behov av att ha all den här verksamhet­en samlad och att ha salar av den här kvaliteten, säger Peter Skoog och hänvisar bland annat till kulturhuse­ts stora konsertsal med cirka 460 platser.

– Den är hårt uppbokad, och inte bara av oss utan även av andra föreningar.

Även Peter Bäckström trycker på vikten av att framtidens kulturskol­a finns fortsatt samlad under ett tak, gärna tillsamman­s med andra verksamhet­er.

– Det är oerhört viktigt att samla verksamhet­erna, det finns många vinster i det. I nuläget är vi med andra aktörer, och kulturförv­altningen sitter här med. Det gör det väldigt lätt att samarbeta och ger en synergieff­ekt där man kan hjälpa varandra med projekt och liknande.

– Men det är svårt för människan att se in i framtiden och förstå konsekvens­erna av de beslut som fattas. Nu blir alla verksamhet­erna uppsagda och det är en olust, men det måste få finnas ett försiktigt hopp. Det är många känslor och kommer bli spännande att följa utveckling­en, säger Peter Bäckström.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? För musiklärar­na Venla Hinnemo och Peter Skoog kom flyttbeske­det som en chock.
BILD: JARI VÄLITALO För musiklärar­na Venla Hinnemo och Peter Skoog kom flyttbeske­det som en chock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden