Hallandsposten

Rektorn: Det här gäller för snoriga barn i förskolan

Halmstad:

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se Bild: Roger Larsson rl@hallandspo­sten.se

Under covidpande­min vande vi oss vid att snoriga och småhostiga barn skulle hållas hemma från förskolan. I dag har restriktio­nerna lättat. – Men som förälder är det inte alltid helt lätt att veta när barnet är friskt nog, säger Maja Bäckström, med en son i förskoleål­dern.

Enligt Halmstads kommuns riktlinjer kan ett barn komma tillbaka till förskolan efter sjukdom när det ”har blivit frisk och har gott allmäntill­stånd”. Ett gott allmäntill­stånd innebär att barnet ska vara piggt, feberfritt och orka delta i verksamhet­ens normala aktivitete­r under en hel dag.

– Man brukar gå efter att barnet ska ha varit feberfritt i ett dygn, säger Ulrika Jonson, rektor på Laxöns och Furets förskolor i Halmstad. Hur ska man som förälder veta när barnet är tillräckli­gt friskt för att orka delta i aktivitete­r?

– Jag tycker att det bästa är att ha en dialog med förskolan om man känner sig osäker. Och så får man prova sig fram, orkar inte barnet ringer pedagogern­a.

Får ett barn vara på förskola med lite hosta och snuva?

– Är barnet piggt och friskt i övrigt, så ja. I de här fallen är det också bra att prata med personalen. Om näsan rinner hela tiden och om snoret är tjockt och gult kanske det inte är så bra, men lite småsnuva brukar vara okej.

Under pandemin var det mycket skriverier i media om en ansträngd situation för förskolepe­rsonal – som tvingades ta tuffa beslut på näst intill daglig basis om att skicka hem barn med lätta förkylning­ssymptom. Emellanåt ifrågasatt­es besluten av stressade vårdnadsha­vare.

Ulrika Jonson säger att situatione­n lugnat ner sig betydligt sedan dess:

– Jag upplever inte att min personal ser det här som ett problem längre. Nästan alla vårdnadsha­vare är väldigt förstående, och är tacksamma över att pedagogern­a ringer om ett barn verkar sjukt. Visst har någon förälder någon gång blivit frustrerad, men det är sällsynt numera.

– Sen har det förekommit enstaka gånger att något barn själv sagt att det fick en Alvedon hemma innan det kom till förskolan, och så ska det ju inte vara. Men det är inte så att föräldrar sätter i system att lämna sjuka barn till oss.

Vid en lekplats i centrala Halmstad träffar HP Maja Bäckström. Hon har en tvåårig son i förskolan och säger att hon emellanåt känt sig väldigt stressad över pusslandet med vabb och jobb.

– Känner jag mig tveksam har jag ringt förskolan och bollat lite med dem. Men ibland är det svårt för oss att avgöra när ett barn är friskt nog. Ibland vet man ju inte om han bara är trött på morgonen eller har en infektion på gång, säger hon och fortsätter:

– Oftast fungerar dialogen med förskolan jättebra, men ibland har vi kanske inte haft hundraproc­entig samsyn kring om han är sjuk eller inte. Det har hänt att han blivit hemskickad när han inte varit sjuk. Samtidigt förstår jag att det inte är helt lätt för dem att avgöra heller, de vill ju bara barnens bästa.

"Man brukar gå efter att barnet ska ha varit feberfritt i ett dygn.

Ulrika Jonson, rektor på Laxöns och Furets förskolor

 ?? ?? Maja Bäckström säger att det inte alltid är lätt som förälder att avgöra om ens barn är sjukt eller bara lite trött – och var gränsen går för när det är okej med förskola eller inte.
Maja Bäckström säger att det inte alltid är lätt som förälder att avgöra om ens barn är sjukt eller bara lite trött – och var gränsen går för när det är okej med förskola eller inte.
 ?? ?? Det är olika hur länge barn kan behöva vara hemma. Barn kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktivitete­r när de är tillräckli­gt pigga för att orka med vardagen som vanligt.
Det gäller även för barn som har kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta. Barn som rör mycket på sig kan börja hosta mer utan att det betyder att de har blivit sjuka igen.
Det är bra om barn som nyss har haft feber väntar ett dygn efter att febern har upphört. Det är för att se så att febern inte kommer tillbaka. Barnet kan vara piggt på morgonen, men orkar ändå inte med en hel dag i gruppverks­amhet där tempot är ett annat.
När det gäller magsjuka finns tydliga riktlinjer på 1177 Vårdguiden: Barn ska vara hemma när de kräks eller har diarré – och kan gå tillbaka till förskolan ”när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under minst två dygn”.
Det är olika hur länge barn kan behöva vara hemma. Barn kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktivitete­r när de är tillräckli­gt pigga för att orka med vardagen som vanligt. Det gäller även för barn som har kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta. Barn som rör mycket på sig kan börja hosta mer utan att det betyder att de har blivit sjuka igen. Det är bra om barn som nyss har haft feber väntar ett dygn efter att febern har upphört. Det är för att se så att febern inte kommer tillbaka. Barnet kan vara piggt på morgonen, men orkar ändå inte med en hel dag i gruppverks­amhet där tempot är ett annat. När det gäller magsjuka finns tydliga riktlinjer på 1177 Vårdguiden: Barn ska vara hemma när de kräks eller har diarré – och kan gå tillbaka till förskolan ”när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under minst två dygn”.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden