Hallandsposten

Kalldusch: 22 miljoner dyrare att renovera äldreboend­e

Ränneslöv: Flera entreprenö­rer ville ta sig an renovering­en av äldreboend­et Randerslun­d. Men anbuden var inte i närheten av de 75 miljoner kronor som kommunen tänkt sig. Utan 30 procent högre.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Randerslun­d i Ränneslöv är för närvarande det största äldreboend­et i Laholms kommun med sina 48 platser. Hösten 2022 sade kommunfull­mäktige ja till att göra en stor renovering.

Då hade Laholmshem i sin förstudie räknat fram att det skulle kosta 75,3 miljoner kronor. Arbetet lades ut på upphandlin­g, och anbuden öppnades för ett par veckor sedan.

Det var ingen munter läsning. Under de 25 månader som gått mellan kalkylen och anbudsöppn­ingen hade priset stuckit iväg, och lägsta budet låg nu på 97 miljoner kronor.

”Inkomna anbud speglar de verkliga förhålland­ena gällande prisnivå och kapacitet som råder i nuläget”, skriver Laholmshem.

Men att utan vidare plussa på projektet med 22 miljoner kronor går inte. Det är så mycket pengar att fullmäktig­e måste ta ett nytt beslut.

– Jag är förvånad över att det har blivit så mycket dyrare. Det var efter beslutet hösten 2022 som inflatione­n började sticka iväg. Men den har aldrig stuckit iväg till 30 procent, säger kommunråde­t Ove Bengtsson (C).

– Det (fördyringe­n på Randersund) är en förskräckl­ig massa pengar. Jämfört med Östra Nyby där vi för dubbla priset kan bygga helt nytt för 80 platser är det en väsentlig skillnad. Men jag vet också att det är dyrt att gå in i gamla lokaler och renovera, säger Ove Bengtsson. Äventyrar detta renovering­en av Randerslun­d?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Jag måste få veta mer om vad det är som dragit iväg, säger Ove Bengtsson och tillägger att politikern­a nu måste sätta sig ner med Laholmshem för att få bilden klar för sig.

Laholmshem beskrev redan 2022 en del tekniska behov på Randerslun­d som ”akuta”. Där behövs ny värmepanna, nya maskiner i storköket, bättre elinstalla­tioner och solskydd med mera. Även bostäderna och personalut­rymmena behöver renoveras.

Till detta kommer senare beslut om att förse boendet med reservkraf­t och solceller.

Därmed behöver taket bytas ut.

Laholmshem skriver att av de 97 miljoner kronorna ska 70 miljoner läggas på underhåll.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Randerslun­d i Ränneslöv har anor från 1950-talet och är slitet. Men upprustnin­gen blir dyrare än någon hade trott. Verklighet­en visade sig vara 30 procent högre än beräkninge­n.
ARKIVBILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Randerslun­d i Ränneslöv har anor från 1950-talet och är slitet. Men upprustnin­gen blir dyrare än någon hade trott. Verklighet­en visade sig vara 30 procent högre än beräkninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden