Hallandsposten

Dömd laholmare betalar till bluffade brottsoffe­r

Laholm: Den unge laholmaren säger att han blev lurad att delta i ett penningtvä­ttsbrott. Han har gått med på att ersätta de äldre personer som blev lurade.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

En dag i mars 2022 blev ett äldre par i Stockholm uppringda av en bedragare. Personen i telefonen lyckades lura dem att föra över pengar från deras bankkonton.

15 000 kronor hamnade på ett konto som tillhör en ung man i Laholm. Han väntade inte många minuter innan han swishade vidare alltihop till en kvinna.

Saken anmäldes förstås till polisen, och laholmaren ställdes nyligen inför rätta, misstänkt för penningtvä­ttsbrott.

Laholmaren, som är i 20-årsåldern, berättade under rättegånge­n att han blivit kontaktad av en kompis som frågade om han kunde ta emot en summa pengar på sitt konto. Anledninge­n sades vara att kompisen hade Kronofogde­n efter sig.

Men enligt laholmaren­s berättelse ville kompisen inte ha pengarna själv. I stället ville han att de skulle swishas vidare till en annan person.

Laholmaren och den lurade kvinnan från Stockholm talade med varandra i telefon några dagar efter överföring­arna, och då hävdade laholmaren att även han blivit lurad.

Halmstads tingsrätt tycker att laholmaren ”borde ha fattat misstanke om att det var något skumt med transaktio­nen”. Samtidigt konstatera­r rätten att det var ett snabbt händelsefö­rlopp och att det inte är helt säkert att laholmaren just då begrep att det handlade om ett brott. Han fälls ändå, men bara för det lindrigare brottet penningtvä­ttsförseel­se.

Straffet blir dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor.

Kvinnan och hennes make begärde att laholmaren skulle betala tillbaka de 15 000 kronor som de blivit lurade på. Det gick han med på frivilligt, och därmed behövde domstolen för ovanlighet­ens skull inte ens göra någon prövning av skadestånd­sfrågan.

 ?? ARKIVBILD: CAISA RASMUSSEN / TT ?? Det bedragna paret ska få sina pengar tillbaka. Det har den dömde laholmaren gått med på.
ARKIVBILD: CAISA RASMUSSEN / TT Det bedragna paret ska få sina pengar tillbaka. Det har den dömde laholmaren gått med på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden