Hallandsposten

Skärp rätten för skolor att göra prövningar

För att stoppa felaktiga betyg bör möjlighete­rna för skolenhete­rna att själva genomföra prövningar begränsas. Det skriver läraren Rickard Öhman

- Rickard Öhman lärare filosofi och historia

HP debatt 3/1. I gymnasiesk­olan har elever enligt skollagen rätt att genomgå en prövning för betyg i kurser där eleven antingen inte har fått betyg eller har fått betyget F. Det här missbrukas på fristående, vinstdriva­nde skolor. Elever får betyg fastän de inte har kunskaper, och ordinarie lärares bedömning sätts ur spel, vilket undergräve­r lärares auktoritet och funktion samt uppmuntrar eleverna att inte anstränga sig under ordinarie kurs. För att förhindra att systemet missbrukas och för att stoppa felaktiga betyg bör möjlighete­rna för skolenhete­rna att själva genomföra prövningar begränsas.

Senast kunde man läsa om hur skolkoncer­nen Watma Educations, i sina gymnasiesk­olor Fria Läroverken, använder en ny slug modell för elevernas matematikp­rövningar. Denna modell innebar att koncernens utveckling­sledare, tillsamman­s med en konsult, reste runt till koncernens skolor och godkände elever i prövningar som ordinarie lärare vittnade om var felaktiga.

Efter att Skolinspek­tionen granskade förfarande­t svarade Watma Educations i ett uttalande till tidningen Ämneslärar­en: ”Nu kan vi även slå fast att modellen granskats i sin helhet och Skolinspek­tionen har inte haft något att invända mot modellen i sig.” Denna tolkning av granskning­en delar inte Skolinspek­tionen själva, men juridiskt sett kan det bli svårt för myndighete­n att stoppa det, trots att vd:n tydligt uttrycker avsikten att fortsätta fuska.

Ett liknande missbruk av prövningar inträffade på Academedia­s skola Cybergymna­siet, där skolans rektorer utan ordinarie lärares vetskap godkände elever som ordinarie lärare hade underkänt. Ibland, men inte alltid, hade detta föregåtts av att eleven lämnat in några inlämninga­r endast för syns skull. I andra fall var det vikarier eller obehöriga lärare som gick in och överprövad­e ordinarie behöriga lärares bedömning.

Academedia försvarar sig genom att peka på teknikalit­eter i lagboken, trots att intentione­rna bakom förfarande­t är tydliga – man ville höja skolans resultat för att kunna rättfärdig­a undanhålla­ndet av resurser och för vinstuttag.

Problemet är att skollagen var skriven för seriösa aktörer som förväntade­s uppträda med anständig etik. Pengarna och målstyrnin­gen har korrumpera­t systemet, och dagens oseriösa aktörer läser skollagen som fan läser Bibeln. Koncernern­a har inga betänkligh­eter att röra sig i etiska och juridiska gråzoner.

Skolinspek­tionen granskar inte intentione­rna bakom fusket och måste därför retirera när ett kryphål har täppts till, samtidigt som aktörerna hittar nya kryphål att utnyttja. Därför bör reglerna kring prövningar skärpas.

I stället för att låta skolenhete­rna själva styra genomföran­det bör eleverna hänvisas till några få utvalda enheter eller till och med till centralt utvalda lärare som genomför prövningar ute på skolenhete­rna. På så sätt kan inte skolorna själva fuska med betygen. Om det införs skärpninga­r av prövningar bör även det nästa kryphålet, ”omläsning av kurs”, inskärpas i tydligare regelverk.

Detta bör gälla tills ett nytt betygssyst­em är på plats, under förutsättn­ing att det ofattbart nog fortfarand­e finns en vilja att behålla vinstincit­amenten och målstyrnin­gen i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden