Hallandsposten

Agera nu så att framtidens barn kan bada vid Hallands stränder

- Sara

Miljö. Jag bor nära en bäck ett par hundra meter innan den rinner ut i havet. De senaste åren har den varit översvämma­d oftare och kraftigare än förr. Den ökande nederbörde­n gör att alla våra halländska åar och bäckar fylls med forsande, brunt vatten. Den bruna humusen är i sig inte farlig men med de forsande vattendrag­en åker även annat ut i havet.

Vi har börjat vänja oss vid perioder av badförbud på grund av för höga bakterieha­lter. Det är illa, men bakteriern­a bryts ner naturligt med tiden.

Det är värre med näringsämn­ena. Övergödnin­gen kommer av utdikninga­r av odlingsslä­tter och skog, användning av konstgödse­l och mer och mer transporte­r av människor och varor.

Värst är kanske det som är helt osynligt för oss; olika kemikalier som kan vara reprodukti­onsstörand­e och cancerfram­kallande, och mikroplast­er som tar sig in i den biologiska näringsked­jan. De största källorna till mikroplast­er i den svenska miljön är idag bildäck och målarfärg. Kemikalier kommer från det mesta som vi gör och konsumerar, och från bekämpning­smedel.

Vi som bor längs Hallands vackra kust kan se vad det leder till i havet. För femtio år sedan var det som regel kristallkl­art, nu oftare mer eller mindre grumligt. Fisken har minskat.

Andelen tunna, slippriga arter av tång har ökat. De vittrådiga, giftiga flytalgern­a som härjat Östersjön i decennier, blir vanligare även i Kattegatt när det är värmebölja och vindstilla.

Ett par industrine­dläggninga­r och fler elfordon har minskat vissa utsläpp men det räcker inte på långa vägar. De som har makt i samhället behöver hjälpa oss så att det blir lätt att göra rätt.

Och du kan själv göra mycket!

Arbeta för återställd­a våtmarker som stoppar en del av näringen på väg mot havet.

Cykla, gå, samåk, och ta buss eller tåg för att minska biltrafike­n.

Köp färre prylar och renovera inte i onödan.

Ät giftfritt från ekologiska lokala odlare, mindre kött och miljögodkä­nd fisk.

Vi måste hjälpas åt idag och för att stoppa utsläppen och rädda havet för framtida generation­er. Visst vill du att dina barnbarnsb­arn ska kunna bada vid våra vackra stränder?

 ?? ARKIVBILD: GORM KALLESTAD/TT ?? Vi måste hjälpas åt idag och för att stoppa utsläppen och rädda havet för framtida generation­er, menar insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: GORM KALLESTAD/TT Vi måste hjälpas åt idag och för att stoppa utsläppen och rädda havet för framtida generation­er, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden