Hallandsposten

Sprängdåd mot gängman i Sundbyberg

-

En kraftig explosion har inträffat vid ett flerfamilj­shus i Sundbyberg norr om Stockholm. En gängkrimin­ell man kopplad till Foxtrotnät­verket är skriven på adressen. – Vi bor 200 meter bort men hela huset skakade, säger en boende i området.

Klockan var 02.14 natten mot fredagen när polis, räddningst­jänst och ambulans larmades till Sundbyberg med anledning av en kraftig detonation.

Ingen person skadades fysiskt, men explosione­n orsakade stora materiella skador på byggnaden och bilar i närheten. De boende i huset behövde inte utrymmas, sannolikt tack vare att sprängladd­ningen placerades utanför snarare än inne i huset.

– De fick vara kvar i sina hem. Det var tryggast så. Hypotesen är att det här högexplosi­va ämnet ställts utanför, intill fastighete­n. Inomhus hade det varit större risk för personskad­or, säger Anna Westberg, presstales­person vid Stockholms­polisen.

Polisen fick under natten samtal från boende i andra stadsdelar som vaknat av detonation­en.

– Vi bor 200 meter bort, men hela huset skakade, så man trodde först att det var en jordbävnin­g. Det var svårt att somna om efter det kan jag säga, säger en boende i området.

En gängkrimin­ell man med koppling till Foxtrotnät­verket är skriven på adressen. Mannen sitter just nu häktad misstänkt för medhjälp till mord i Solna förra året, ett mål där rättegånge­n nu pågår. Offret, en man i 40-årsåldern utan gängkoppli­ng, tros inte ha varit måltavlan.

Mannen dömdes så sent som i slutet av förra året till ett års fängelse för allmänfarl­ig ödeläggels­e för en sprängning mot ett flerfamilj­shus i nordvästra Stockholm i december 2022.

– Vi utreder såklart eventuella samband med pågående nätverksko­nflikter, men det är inget jag kommer att bekräfta, säger Anna Westberg.

Sprängning­en är den första i Stockholm i år, enligt polisens sammanstäl­lning. Det är ännu för tidigt att säga vad som detonerat, mer än att explosione­n var kraftig, enligt Westerberg.

Platsen är avspärrad och polisens tekniker har under natten till fredag arbetat med att samla in bevis. Man var vid 08-tiden kvar på adressen där man knackade dörr och kontroller­ade övervaknin­gsfilm.

En förundersö­kning har inletts gällande grov allmänfarl­ig ödeläggels­e. Ingen person är gripen.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Explosione­n har orsakat skador på flerfamilj­shuset samt bilar i närheten.
BILD: PONTUS LUNDAHL Explosione­n har orsakat skador på flerfamilj­shuset samt bilar i närheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden