Hallandsposten

Rimligt att Säpo tar över utredning enligt Ranstorp

-

"Det som sker i Gaza har utlöst väldigt stora polariseri­ngar i samhället.

Magnus Ranstorp terrorfors­kare

Säkerhetsp­olisen utreder händelsen där ett farligt föremål hittades utanför Israels ambassad i Stockholm som ett terrordåd – sannolikt ligger ett politiskt motiv bakom. Därför är det rimligt att utredninge­n nu tas över av Säkerhetsp­olisen, anser terrorfors­karen Magnus Ranstorp.

– Det är ingen överraskni­ng att Säkerhetsp­olisen tar över det. Det är också deras mandatområ­de att utreda avsikt när det gäller terrorbrot­t, säger Ranstorp, terrorfors­kare på Försvarshö­gskolan.

Säpo meddelade på fredagen att man tar över utredninge­n och att händelsen utreds som terroristb­rott genom grovt olaga hot och försök till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Det var i onsdags som ett farligt föremål, enligt uppgift i flera medier en handgranat, hittades på insidan av staketet som omgärdar ambassadom­rådet. Föremålet bedömdes som skarpt och förstördes av Nationella bombskydde­t.

– Att det är en ambassadbe­skickning innebär att det förmodlige­n finns någon typ av politisk motivering bakom, säger Magnus Ranstorp.

Israels regeringen uppgav tidigare i januari att Hamas haft för avsikt att attackera ambassad i Stockholm, med hänvisning till underrätte­lseuppgift­er.

Magnus Ranstorp vill inte spekulera om möjliga kopplingar till de uppgiftern­a men framhåller att hotbilden mot israeliska mål höjts kraftigt sedan Hamas terrorangr­epp på Israel den 7 oktober och det efterfölja­nde kriget.

– Det som sker i Gaza har utlöst väldigt stora polariseri­ngar i samhället, vilket i sin tur spär på radikalise­ring, säger han.

Angående medieuppgi­fter om att det var en handgranat som kastades säger Magnus Ranstorp:

– Det är ett ganska enkelt medel för att skapa stor skada. Du behöver inte ha någon typ av expertis. Sedan är det konstigt att det inte exploderat. Oavsett om det stämmer eller ej är det tydligt att man velat begå allvarlig brottsligh­et riktat mot ambassaden.

TT har varit i kontakt med Säpo som varken vill svara på om det finns misstänkta i ärendet eller bekräfta uppgiftern­a om en handgranat.

– Det råder förundersö­kningssekr­etess så vi har inte möjlighet att gå in på några detaljer just nu, säger Fredrik Hultgren Friberg vid Säpos presstjäns­t.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Ett misstänkt farligt föremål hittades utanför Israels ambassad i Stockholm den 31 januari.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT Ett misstänkt farligt föremål hittades utanför Israels ambassad i Stockholm den 31 januari.
 ?? BILD: SÖREN ANDERSSON ?? Magnus Ranstorp, terrorfors­kare på Försvarshö­gskolan.
BILD: SÖREN ANDERSSON Magnus Ranstorp, terrorfors­kare på Försvarshö­gskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden