Hallandsposten

Demirok (C) rasar mot nya invandring­sbeskedet

Centerpart­iets tilltänkta samarbetsp­arti S vill se en fortsatt stram migrations­politik. C-ledaren tycker att beskedet är skamligt. – Det går inte att sätta ett absolut tak, säger han.

- Niklas Svahn TT

I mätning efter mätning ligger Centerpart­iet runt riksdagssp­ärrens 4 procent. Det kan jämföras med senaste valresulta­tet på 6,7 procent.

– Det är klart att jag inte är nöjd med de siffrorna, säger Muharrem Demirok under en intervju på partikansl­iet i Gamla stan i Stockholm.

I dag har det gått exakt ett år sedan han tog över ledarskape­t efter Annie Lööf på partiets stämma i Helsingbor­g. Till helgen samlas det gamla bondeförbu­ndet igen för kommundaga­r i Umeå där Demirok ska hålla tal.

Hans förtroende­siffror är låga och enligt en undersökni­ng från Indikator i januari så vet 36 procent av väljarna fortfarand­e inte vem han är.

– Hade jag kommit in med principen ”nu ska jag bli känd”, snabba rappa oneliners, click-baits, då hade jag säkert kunnat få mycket mer uppmärksam­het. Men det hade inte burit Centerpart­iet långsiktig­t, säger Demirok.

Kaffekopp för kaffekopp ska han nöta vägsträcko­r och besöka medlemsmöt­en och företag runtom i landet för att få partiet att bära i 110 år till.

– Vi är en folkrörels­e som behöver vakna till liv.

Siktet är inställt på valet 2026 men redan i sommar prövas partiet i Eu-valet, då man hoppas behålla sina två mandat.

Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson har sagt att vid ett maktskifte 2026 så kommer den strama migrations­politiken att ligga fast. Centerleda­ren ifrågasätt­er uttalandet och hade önskat att S-ledaren och andra fått motfrågor i stil med: Vilka är det som ska bort?

– Vi behöver fokusera på att lösa integratio­nen, inte på om vi har tagit emot för många för 15 år sedan eller inte. Det är en skadlig diskussion och debatt för vårt land. Den bygger på att alla springer Sverigedem­okraternas ärende.

Nyligen besökte han en skolklass i Skäggetorp i hemstaden Linköping, ett område som klassas som utsatt av polisen.

– ”Nu ska vi ha en stram migrations­politik”. Det är väldigt slagkrafti­gt, men det innebär att klass 4B i Skäggetorp, de är för många, de borde inte varit här. Det tycker jag är skamligt.

Och vad skulle hända om Ryssland attackerad­e Finland eller Baltikum och människor tvingades fly därifrån på samma sätt som från Ukraina – ska Sverige inte ta emot flyktingar då? frågar han sig.

– Det går inte att sätta ett absolut tak.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Muharrem Demirok har rötter i Turkiet men efter att han valdes till partiledar­e för Centern så har han avsagt sig sitt turkiska medborgars­kap.
BILD: FREDRIK SANDBERG Muharrem Demirok har rötter i Turkiet men efter att han valdes till partiledar­e för Centern så har han avsagt sig sitt turkiska medborgars­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden