Hallandsposten

Gatukaos i Argentina när Milei vill förändra landet

-

Argentinsk polis sköt gummiklädd­a kulor för att skingra demonstran­ter som samlats utanför kongressen i huvudstade­n Buenos Aires, rapportera­r AFP. Spänningar­na ökar kring den nye presidente­ns radikala försök att införa en ”anarkokapi­talistisk” politik.

Dramat utspelade sig under andra dagen av vad som väntas bli en maratondeb­att om libertaria­nen Javier Mileis planer.

Kort efter att Milei svurits in som president i december beslutade han att devalvera peson med 50 procent. I samma veva meddelade han att man via presidentd­ekret skulle upphäva klimat- och miljölagar, luckra upp skyddande regler för hyresgäste­r och genomföra privatiser­ing av statliga bolag, landområde­n och naturresur­ser.

Delar av planerna har stött på juridiska motgångar och tiotusenta­ls argentinar­e har redan tidigare tagit till gatorna för att protestera mot presidente­ns drastiska beslut.

Utöver problem med juridiken har Milei även en tuff uppgift vad gäller landets parlament eftersom hans parti La libertad avanza inte är så stort. Det betyder att det behövs godkännand­e från många av de andra politiska partiernas ledamöter.

Nu ligger fokus på ett enormt lagpaket som debatteras i kongressen. Enligt Milei själv är det den tredje och sista delen i den storslagna planen att skapa en ”vändpunkt i Argentinas historia”, rapportera­r BBC.

Förslaget har fått namnet ”ley omnibus” (ungefär: ”busslagen”) eftersom det från början bestod av över 650 punkter, som rör allt från ekonomi till demonstrat­ioner och valreforme­r.

Ett av många kontrovers­iella förslag som debatterat­s är att förklara samtliga statliga bolag i landet som ”föremål för privatiser­ing”. Efter nästan 200 ändringar som regeringen tvingats gå med på är det statliga oljebolage­t YPF nu ett av få undantag.

Ett annat förslag, som också det har strukits, var att den verkställa­nde makten skulle få ”superkraft­er” de kommande fyra åren och därmed kunna stifta lagar. Nu är det i stället två år som ligger på bordet, rapportera­r El País.

Även ett förslag om krav på godkännand­e för att få protestera på offentlig plats med tre eller fler personer har tagits bort.

Flera opposition­spolitiker valde att lämna torsdagens debatt till följd av våldsamhet­erna utanför kongressen.

 ?? BILD: RODRIGO ABD ?? Polis och demonstran­ter drabbade samman utanför kongressen i Buenos Aires på torsdagen.
BILD: RODRIGO ABD Polis och demonstran­ter drabbade samman utanför kongressen i Buenos Aires på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden