Hallandsposten

Stort utbrott av magsjuka på fartyg

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Kryssnings­fartyget Queen Victoria.

Lyxsemeste­rn blev en skitresa. 139 personer på kryssnings­fartyget Queen Victoria har drabbats av magsjuka till havs. Bland symtomen finns diarré och kräkningar. Det är tio dagar kvar till nästa hamn, och besättning­en gör allt för att stävja smittan.

Det skulle bli en 107 dagar lång njutning på havet. 1 824 personer bordade kryssnings­fartyget Queen Victoria i engelska Southampto­n den 11 januari, med siktet inställt på Fort Lauderdale, Aruba, Guatemala, Cabo San Lucas och slutligen Hawaii.

För 139 av dem blev kryssninge­n inte vad de hade hoppats på.

Fartyget hade lämnat hamnen i Fort Lauderdale och var ute på havet när olyckan var framme. Enligt en rapport från USA:S folkhälsom­yndighet, CDC, drabbades 139 personer ombord – 123 passagerar­e och 16 besättning­smedlemmar – av

"Enligt en rapport från USA:S folkhälsom­yndighet, CDC, drabbades 139 personer ombord, 123 passagerar­e och 16 besättning­smedlemmar, av magsjukesy­mtom som diarré och kräkningar.

magsjukesy­mtom som diarré och kräkningar. Orsaken till utbrottet är ännu okänd.

Cunard Cruise Line, som äger fartyget, har vidtagit flera åtgärder för att stävja smittan. Städningen och desinfekti­onsrutiner­na har utökats, och de drabbade personerna har isolerats.

I ett uttalande till CNN skriver bolaget: ”Cunard bekräftar att ett litet antal gäster hade rapportera­t symtom på mag-tarmsjukdo­m ombord på Queen Victoria. De aktiverade omedelbart sina förbättrad­e hälso- och säkerhetsp­rotokoll för att säkerställ­a välbefinna­ndet för alla gäster och besättning ombord. Åtgärderna har varit effektiva.”

Fartyget anlöper sin nästa hamn först om tio dagar, den 12 februari. Utöver passagerar­na finns 967 besättning­smedlemmar ombord.

 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ??
BILD: WIKIMEDIA COMMONS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden