Hallandsposten

Jan-owe Wikström: HBK på plats i Spanien efter sylvasst transferfö­nster

-

Från regn och rusk och blåst hemma i Halmstad till sol och, om inte stekande värme, betydligt bättre träningsfö­rhållanden i Benidorm på den spanska östkusten. Det är här som HBK under nio dagar ska förbereda sig inför den allsvenska säsongen 2024 ska ta nästa kliv i utveckling­en. Och Hp-sporten är på plats för med studio-tv, krönikor, reportage och direktrapp­orteringar ta rygg på managern Magnus Haglund med förlängt kontrakt över 2026 och HBK efter det vassaste transferfö­nstret sedan 2012.

– Bra träningar, givande, stärkande samvaro, att bygga gruppen, möjlighete­r till teorioch fyspass och inte minst – fotboll i fin miljö, konstatera­r Magnus efter första lätta passet efter ankomsten till Melia Villaitana beläget upp mot bergen ovanför Benidorms stadskärna.

– Och med tanke på våra dåliga träningsfö­rhållanden där hemma är ett sånt här läger extra viktigt för oss jämfört med många konkurrent­er som har fullstora inomhushal­lar, påpekade han – full av tillförsik­t efter det vassaste transferfö­nstret på drygt tio år, fortsätter han.

Jag kommer ihåg när vi i mellandaga­rna 2011 på plats var med på Kastrup i Köpenhamn när den dåvarande Hbk-tränaren Jens Gustafsson och Mikael Kaller tog emot islänninga­rna Gudjon Baldvinsso­n från KR Reykjavik och Kristinn Steindorss­on från Breidablik som där skrev på kontrakten.

Tidigare, nästan dagen efter degraderin­gen och det spanska fiaskot, hade den reslige mittfältar­en från BK Häcken, Peter Nyström skrivit på och islänninga­rna skulle följas av Mikael Boman från Falkenberg­s FF samt Ängeholmsd­uon Johan Blomberg och Antonio Rojas.

Det var ett snabbt, offensivt agerande där HBK direkt markerade sina intentione­r och inte satt och väntade på hur konkurrent­erna skulle agera.

Vi vet alla hur det gick: Succé! Gudjon Baldvinsso­n kom att bilda superettan­s vassaste och tyngsta anfallspar där islänninge­n gjorde 12 mål och 7 assist och ”Bosse” XX mål och XX assist. På vänsterkan­ten härjade ”Kiddi” och med 7 mål och 5 assist bidrog han starkt till anfallsspe­let och att HBK knappt ett år senare var ett allsvenskt lag igen.

Men så var det också det vassaste transferfö­nstret som klubben hade gjort på mycket, mycket länge.

Fram tills nu.

Okej, Malkolm Nilsson Säfqvist, Erik Ahlstrand och Kazper Karlsson är naturligtv­is förluster som man bara inte viftar bort upptill

Malte Påhlsson, Benjamin Hjertstran­d samt lånen Marko Johansson och Jack Cooper-love. Men.

Den isländske poängmaski­nen Birnir Snaer Ingasson från Vikingur Reykjavik. Check.

Den hemvändand­e skyttekung­en Rasmus Wiedesheim Paul från Rosenborg. Check.

Den skicklige vänsterbac­ken, brassen Vinicius Nogueira från Varbergs Bois. Check.

Den revanschsu­gne målvakten Tim Rönning från Elfsborg. Check.

Den andre målvakts-tim, Erlandsson från Falkenberg­s FF som inte har kommit för att nöja sig med andremålva­ktsrollen. Check.

Det är i mina ögon förstärkni­ngar som är minst lika bra. Nej, totalt sett – bättre.

Och då har samtidigt åtskilliga miljoner tickat in på kontot.

För det var ”Malle”-pengarna som finansiera­de den kvintetten, där dock Ingasson och Erlandsson var fria att få.

Så visst vilar det en slags Stig Nilssonsk anda över det här transferfö­nstret. Ni vet, att köpa billigt och sälja dyrt.

– Ja, vi har varit mer offensiva den här gången och fått spelare som vi verkligen har velat ha. Vi har både spetsat och breddat truppen så det känns som vi är redo för nästa kliv, påpekar Haglund.

Med Ahlstrand och Karlsson borta och pengar i kassan skulle jag också bli förvånad om inte mittfältsn­umerären skulle fyllas på. I synnerhet som Amir Al-ammari, tillbaka från det snöpliga slutet i asiastiska mästerskap­en med sitt Irak, har aviserat att han gärna skulle spela i en liga närmare hemlandet.

Aboubakar Keita fick lämna AIK, men trots att han gjorde succé i HBK som lån från FC Köpenhamn är ingen återkomst aktuell.

Däremot kan det isländska inslaget fördubblas om mittfältar­en Gisli Eyjolfsson skulle ansluta.

En sak är i alla fall säker: Klubbkompi­sarna i Breidablik, Kristinn ”Kiddi” Steindorss­on och Höskuldur ”Höggi” Gunnlaugss­on lär i så fall enbart ha positivt att säga om HBK.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Första träningspa­sset för HBK på träningslä­gret i Benidorm med de mäktiga bergen i bakgrunden som fondvägg.
BILD: ROGER LARSSON Första träningspa­sset för HBK på träningslä­gret i Benidorm med de mäktiga bergen i bakgrunden som fondvägg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden