Hallandsposten

Maggan Ek snålar inte på färgerna

– Det måste vara mycket färg, säger Maggan Ek som målar på allt från dukar till stolar och kläder. Allkonstnä­ren lyser upp Stadshusga­lleriet den närmaste tiden.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Det är en färgexplos­ion som möter betraktare­ns ögon när man stiger in i Laholms stadshus. I galleriet håller Maggan Ek och Peter Bengtsson på att arrangera hennes utställnin­g.

– Jag vill gärna att barn ska tycka om konst. När vi kom hit och lastade in kom det några barn som blev jätteglada och ville springa in och titta. Det kändes så härligt att man kan gå hit med familjen. Det måste vara mycket färg, säger Maggan.

Hon har sysslat med alla möjliga konstyttri­ngar. Kanske är hon mest känd för teatern. Eller för sina radioprogr­am. Eller som konferenci­er. Men måleriet finns i grunden.

– Jag är allkonstnä­r, men jag har målat sedan 1980-talet. Och nu har det mest blivit att jag målar, säger hon.

Utställnin­gen heter ”Framåt i alla riktningar”. Alla riktningar.

– Ja, det betyder också bakåt. Därför har jag tagit med en del verk från andra utställnin­gar. Det är inte säkert att alla laholmare var på Strindberg­muséet i Stockholm och tittade på min utställnin­g.

Maggan Ek är Strindberg-tokig och en rätt stor del av utställnin­gen har knytning till författare­n, även om hans nuna bara syns på ett par ställen.

Minst lika många apor hänger på väggarna. Hon målar apor, som en reaktion på vår tids ytlighet.

– Om folk står framför en apbur kan de stå och titta fascinerat på aporna hur länge som helst. Hade vi tittat så noga på andra människor och läst av dem hade det varit lättare i vårt samhälle. Men vi tittar hellre i telefonen och svajpar lite där.

I dag, lördag, klockan 13 har utställnin­gen vernissage. Då blir det ”samtalsvis­ning” med konstnären själv.

– Dialog ska det bli, utlovar hon. Maggan Eks verk visas fram till 15 mars.

” Det är inte säkert att alla laholmare var på Strindberg­muséet i Stockholm och tittade på min utställnin­g.

Maggan Ek Konstnär

 ?? BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Maggan Ek drämmer till med en färgspraka­nde utställnin­g i Stadshusga­lleriet från och med i dag.
BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N Maggan Ek drämmer till med en färgspraka­nde utställnin­g i Stadshusga­lleriet från och med i dag.
 ?? ?? August Strindberg tar stor plats på väggarna. Maggan Ek säger att det var en dröm för henne att få ställa ut på Strindberg-museet 2022.
August Strindberg tar stor plats på väggarna. Maggan Ek säger att det var en dröm för henne att få ställa ut på Strindberg-museet 2022.
 ?? ?? Massor av måleri bjuder Maggan Ek på. Inte bara på tavlor, utan även på kläder, stolar och fåtöljer.
Massor av måleri bjuder Maggan Ek på. Inte bara på tavlor, utan även på kläder, stolar och fåtöljer.
 ?? ?? Apor av mångahanda slag syns i utställnin­gen.
Apor av mångahanda slag syns i utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden