Hallandsposten

Alex Voronov: Så kan den ryska flottan bekämpas

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Ukrainas militärled­ning är tydlig med vad den vill åstadkomma: ”Vårt slutmål är att få den ryska Svartahavs­flottan att sluta existera. Det saknar betydelse om vi sänker fartygen eller om ryssarna för ut dem genom Bosporen.” Det säger den ukrainska flottans talesperso­n, örlogskapt­en Dmytro Pletentjuk, som jag träffar i Odessa. Det låter kaxigt men ukrainarna har redan åstadkommi­t mycket i den här riktningen, även om de inte riktigt lyckats medvetande­göra omvärlden om magnituden i sina framsteg.

Pletentjuk ger siffrorna. Av de 80 stridsfart­yg som Ryssland hade i Svarta havet vid den fullskalig­a invasionen­s början ska Ukraina ha sänkt 22 medan 15 har skadats och satts ur skick under lång tid.

Till dem hör ryska Svartahavs­flottans flaggskepp, robotkryss­aren Moskva, landningsf­artyget Olenegorsk­ij Gornjak, u-båten Rostov-na-donu och landnings- och transportf­artyget Novotjerka­ssk. Och Ryssland kan inte föra in nya fartyg i Svarta havet så länge kriget pågår. Det ser Turkiet till i enlighet med internatio­nell rätt.

Allt detta har lett till kraftigt minskad rysk aktivitet i Svarta havet. I mars 2022 kunde man se den ryska flottan från höghusen nära stranden i Odessa, berättar Pletentjuk. Nu kommer de ryska fartygen inte närmare än 100 sjömil eller 185 kilometer från den ukrainskko­ntrollerad­e kusten.

Orsaken är framför allt utveckling­en av det ukrainska kustartill­eriet som är en del av flottan och är utrustad med bland annat sjömålsrob­otarna Neptun och Harpoon. Det ukrainska systemet Neptun har enligt Pletentjuk utvecklat en förmåga att träffa markmål och nå Krim.

Satellitfo­ton visar att Ryssland också flyttat allt av betydelse från sina flottbaser på den ockuperade halvön och söker alternativ­a lösningar. Men det är inte lätt eftersom Ryssland satsat hårt på basering på Krim, där man tidigare känt sig säker, medan hamninfras­trukturen i exempelvis Novorossij­sk är inte anpassad för massiv militär närvaro.

Bortträngn­ingen av den ryska flottan österut har gjort det möjligt för Ukraina att öppna den civila sjöfarten till hamnarna i Odessa. Det betyder att man kan använda rutten för export av framför allt spannmål men även skeppa in viktiga varor.

Denna sjöfart är inte till hundra procent säker. Även om Ryssland inte kan attackera fartygen direkt där de kommer ut ur Turkiets, Bulgariens och Rumäniens territoria­lvatten, så är minor alltid en risk. Den 28 december gick ett Panama-flaggat spannmålst­ransporter­ande fartyg på en mina. Ingen dödades men två personer ur besättning­en skadades.

Men riskerna är tillräckli­gt låga för att sjöfarten ändå ska kunna pågå. Transportv­olymerna till och från hamnarna i Odessa är nu de högsta sedan det fullskalig­a krigets början och stigande.

Till den ukrainska flottans mest spektakulä­ra operation får räknas attacken mot Krimbron den 17 juli 2023 som var ett samarbete med Ukrainas säkerhetst­jänst. Två vattenburn­a kamikazedr­önare träffade ett brofäste som fick varaktiga skador. Enligt Dmytro Pletentjuk kan bron fortfarand­e inte användas för att transporte­ra tung utrustning som stridsvagn­ar.

Utveckling­en av kriget i Svarta havet visar något viktigt: Ukraina behöver hjälp utifrån. Men Ukraina lyckas även med mycket av egen kraft.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden