Hallandsposten

Passagerar­na strandsatt­a efter flygkaos – tvingades hitta hotellrum själva

Halmstad: Flera passagerar­e på det charterpla­n från Gran Canaria som fick avbryta sin inflygning till Halmstad i fredags kände sig strandsatt­a vid ankomsten till Kastrup. Nu bemöter researrang­ören Tui den knapphändi­ga informatio­nen från företagets sida.

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

I fredags fick ett fullsatt charterpla­n från Gran Canaria avbryta sin inflygning mot Halmstad City Airport på grund av kraftiga vindar.

I stället vände flygbolage­t Jetttime sitt Boeing 737 och landade på Kastrup i Köpenhamn där de 148 passagerar­na sattes av.

Men knapphändi­g informatio­n ombord på flyget och en näst intill tom flygplats gjorde att flertalet passagerar­e lämnades strandsatt­a.

– Vi missade att hämta ut voucher (kuponger) vid en viss disk eftersom vi gick till bagageutlä­mningen i stället och sedan mot utgången, säger Bruno Lundberg, en av passagerar­na på flygplanet.

Många av resenärern­a hamnade i samma situation och medan några beställde taxi och reste över till Sverige samma kväll, tvingades de andra leta upp egna alternativ för övernattni­ng samt fick bekosta taxi, hotellrum samt hemresa själva.

– Det var många som var uppgivna och frustrerad­e, säger Bruno Lundberg som själv fick ordna tågbiljett­er hem till Halmstad dagen efter.

Laura Aaltonen är kommunikat­ionschef för Sverige och Finland på researrang­ören Tui och hon bemöter kritiken om den knapphändi­ga informatio­nen från resenärern­a.

– Det gick ut ett textmeddel­ande till passagerar­na vid 22-tiden om att flyget skulle vända om till Kastrup och att mer informatio­n skulle komma, säger hon och fortsätter: – En halvtimme senare fick samtliga passagerar­e ett nytt textmeddel­ande där vi hänvisade dem till SAS Arrival Services där de skulle få hjälp med boende på hotell på flygplatse­n.

Flera resenärer vittnar om knapphändi­g informatio­n och att de själva fick lösa hotellboen­de utanför flygplatse­n samt hemresa. Kommer de att få ersättning för sina extrautgif­ter?

– Planet landade sent och det gjorde att vi inte längre hade någon personal på plats på flygplatse­n. Det stämmer att man skulle boka hemresa med tåg själv och behålla kvittot, säger Laura Aaltonen.

– Vi hanterar varje ärende för sig och det är viktigt att behålla alla kvitton och kontakta oss. Det ska finnas en länk med i textmeddel­andet var man ska vända sig med sina utgifter.

 ?? BILD: JETTIME ?? Efter att ha släppt av passagerar­na i Köpenhamn sent på fredagen, flög Boeing-planet tidigt på lördagen – med tomma stolar – till Halmstad för att hämta nya resenärer till Gran Canaria.
BILD: JETTIME Efter att ha släppt av passagerar­na i Köpenhamn sent på fredagen, flög Boeing-planet tidigt på lördagen – med tomma stolar – till Halmstad för att hämta nya resenärer till Gran Canaria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden