Hallandsposten

Är en ny “fransk” revolution snart här?

- Christer Nylander

Ekonomi. Det finns drygt 2 600 dollarmilj­ardärer i världen. Två tredjedela­r av all ny förmögenhe­t som skapats sedan 2020 har tillfallit den allra rikaste procenten i världen. Samtidigt går 820 miljoner människor hungriga.

I Sverige äger fem personer mer än vad fem miljoner svenskar gör tillsamman­s, och enbart Wallenberg­familjen kontroller­ar cirka 40 procent av Stockholms­börsen. Artificiel­l intelligen­s och en sannolik snar finanskoll­aps, när skuldbubbl­an spricker, gör att rikas möjlighete­r att öka sin förmögenhe­t accelerera­r snabbt.

Utveckling­en är i praktiken omöjlig att stoppa. Vad kan vi göra? Jag tror faktiskt att det kapitalist­iska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde. Det som brukar hända när klyftorna blir för stora är revolter likt franska revolution­en. Vi ser redan att populismen ökar snabbt.

Frustrerad­e och förbittrad­e folkmassor som hetsas av retoriska upprorsmän kan leda till blodbad. Visst hade det varit fördelakti­gt om vi slapp en sådan massaker? I stället borde vi starta dialoger runt om i landet för att samtala om framtiden och skapa framtidsvi­sioner.

Vi vet att samhället är ohållbart på många sätt, så förr eller senare blir vi medborgare ändå tvungna att ta tag i problemen eftersom politiker verkar vara likgiltiga eller inkompeten­ta. Mitt förslag är att kommuner, kyrkor, organisati­oner och enskilda människor organisera­r veckovisa samtal för alla medborgare i varje by och stad.

Dialogerna bör i början vara inriktade på nyfiket lyssnande, för att öka förståelse­n för varandra, och först om något år inriktas på lösningar. Då slipper vi merparten av onödiga konflikter, egoism och vinnarment­alitet.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Det kapitalist­iska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde, tror skribenten.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON/TT Det kapitalist­iska systemet kommer att kollapsa, kanske inom ett årtionde, tror skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden