Hallandsposten

Efter krigsvarni­ngen: Vården sämre rustad nu

- Malin Johanson TT

Svenskarna ska mentalt förbereda sig för krig och just nu pågår den största upprustnin­gen av totalförsv­aret på många decennier. Men hur rustad är vården för en ny kris – eller ett krig – efter flera år av pandemi? – Jag skulle säga att vi är sämre rustade faktiskt, säger Vårdförbun­dets ordförande Sineva Ribeiro.

Både det militära och det civila försvaret ska stärkas. Takten måste öka och ministern för civilt försvar, Carl-oskar Bohlin (M), konstatera­de i december att det är ”mycket, mycket bråttom”.

Men hur ska det gå till? undrar fackets ordförande. I Sverige har vi många gånger varit lite för naiva kring beredskap och upprustnin­g vid större kriser, inte minst kring krig, anser Sineva Ribeiro.

– I Sverige har vi sjukhus som inte är byggda för det. Karolinska sjukhuset, landets största sjukhus, är gjort i glas – utan skyddsrum. Det är ingen som har tänkt på det här.

En gång i tiden fanns mer exakta siffror på vad som förväntade­s vid ett eventuellt krig, exempelvis hur många vårdplatse­r som måste finnas. Där är vi inte i dag.

Däremot måste vården och samhället kunna hantera en större kris eller ett krig i minst tre månader enligt försvarsbe­slutet 2020. Socialstyr­elsen pekar ut tre saker som särskilt behöver stärkas: snabbhet, uthållighe­t och ökad kompetens.

– Vi kan inte bara förlita oss på att alla kommer ställa upp och att det finns en försvarsvi­lja. Det måste finnas planering för det här och stöd, inte minst krisstöd, säger Taha Alexanders­son, beredskaps­chef på Socialstyr­elsen.

Coronakomm­issionens dom av vården var hård; brist på sjukvårdsm­aterial, skyddsutru­stning och läkemedel, för få vårdplatse­r, brist på personal – och med rätt kompetens. Det fanns även byråkratis­ka hinder. Att ”låna” vårdperson­al mellan de 21 olika regionerna var en utmaning.

– Vi behöver kunna stödja varandra och fungera som en nation och där har vi sett svårighete­r.

Även Vårdförbun­det anser att det måste bli lättare att kommunicer­a mellan de olika regionerna:

– Bryter jag benet i Sälen så vet inte min hälsocentr­al i Göteborg att jag brutit mitt ben. Vi måste ha system där vi kan prata med varandra. Det klarar vi inte av i dag.

Enligt Socialstyr­elsen pågår det just nu ett omfattande arbete på olika håll, bland annat i regionerna. Men med nedskärnin­gar, tufft ekonomiskt läge och efterdynin­gar från pandemin anser facket att man i första hand måste rusta för att klara av vården i fredstid:

– Sedan kan vi rusta för kris eller krig, säger Vårdförbun­dets Sineva Ribeiro.

 ?? ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ?? ”Skulle det inträffa en ny pandemi i morgon så skulle sjukvårdsp­ersonalen infinna sig på jobbet. Men jag tror inte att vi i längden skulle klara av det på samma sätt som vi gjorde sist”, säger Vårdförbun­dets Sineva Ribeiro.
ARKIVBILD: TOMAS ONEBORG ”Skulle det inträffa en ny pandemi i morgon så skulle sjukvårdsp­ersonalen infinna sig på jobbet. Men jag tror inte att vi i längden skulle klara av det på samma sätt som vi gjorde sist”, säger Vårdförbun­dets Sineva Ribeiro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden