Hallandsposten

USA ökar pressen på Ungern: Rösta på måndag

USA:S ambassadör uppmanar Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán: På måndag kan du säga ja till Sverige. Men företrädar­e för det ungerska regeringsp­artiet tänker inte ens dyka upp.

- Niklas Svahn TT

Ungern är trots tidigare löften det enda land som inte har ratificera­t Sveriges Natoansöka­n.

På måndag möts det ungerska parlamente­t för en extrasessi­on på begäran av opposition­en, och Natomedlem­skapet står på agendan.

Men parlamente­t kommer inte att vara beslutsför­t. Den ungerska sajten ATV rapportera­r att Viktor Orbáns regeringsp­arti Fidesz och koalitions­partnern KDNP inte kommer att närvara.

Samtidigt ökar trycket på Ungern från USA. Den amerikansk­a ambassaden i landet skickade ut ett uttalande under fredagen där man påminner om Orbáns ord om att Ungern ska ratificera Sverige ”vid första möjliga tillfälle”.

”Måndagens session är ett tillfälle att göra det”, skriver ambassaden.

Även amerikansk­a ledamöter i kongressen höjer rösten mot Orbán. I ett blockövers­kridande uttalande från senatorern­a Jeanne Shaheen och Thom Tillis uppmanas han gå vidare med ratificeri­ngen utan dröjsmål.

”Trots upprepade tidigare löften så är Ungern den sista Natomedlem­men att inte ha ratificera­t Sveriges ansökan och både tid och tålamod håller på att ta slut. Ungerns passivitet riskerar att bestående skada relationen med USA och Nato.”

Ledamöter för Fidesz säger dock att de kommer att vänta med att rösta till dess att Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och Orbán har mötts, enligt Reuters.

Även den ungerske utrikesmin­istern pressar statsminis­tern: Kristersso­n borde komma till Budapest – sedan kan Ungern säga ja.

– Det naturliga är att träffas när vi har blivit medlemmar, har Kristersso­n sagt.

Turkiet sade ja till Sverige i slutet på januari och under fredagen pratade Kristersso­n och Turkiets president Recep Tayyip i telefon. Ett ”bra samtal” om gemensamma insatser mot terrorism, enligt statsminis­tern.

Erdogan underströk, enligt presidentk­ansliet på X, vikten av att Sverige fortsätter uppfylla sina åtaganden i det trepartsav­tal som slöts mellan Finland, Sverige och Turkiet i Madrid.

 ?? ARKIVBILD: DENES ERDOS ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán står ensam kvar.
ARKIVBILD: DENES ERDOS Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán står ensam kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden