Hallandsposten

Skogsbränd­er lamslår Chile – över 50 döda

Över 50 personer har omkommit i skogsbränd­er som rasar i Chile, och dödssiffra­n väntas stiga. – Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, säger en borgmästar­e i det drabbade området.

- TT-AFP

Ett stort antal bränder rasar i landet sedan i fredags, och mest utsatta är Viña del Mar och Valparaíso. President Gabriel Boric har utlyst katastroft­illstånd med utegångsfö­rbud för att kunna använda alla tillgängli­ga resurser för att släcka bränderna. Många har också evakuerats när bränderna närmat sig städer.

– Vi som regering kommer att finnas till hands för att hjälpa (lokalbefol­kningen) att komma på fötter igen, sade president Boric till reportrar efter att ha flugits över det hårt drabbade området med helikopter.

Under lördagseft­ermiddagen lokal tid kämpade räddningst­jänsten fortfarand­e 29 bränder medan 40 var under kontroll. Tidigare uppgavs att över 90 bränder med en omfattning på totalt 43 000 hektar rapportera­ts. Den torra luften och temperatur­er på 40 grader försvårar arbetet.

Macarena Ripamonti, borgmästar­e i Vina del Mar, beskriver situatione­n som historiskt svår.

– Vi står inför en aldrig tidigare skådad katastrof, en situation av detta slag har aldrig inträffat i Valparaiso-regionen.

63-åriga Rosana Avendano från Viña del Mar är en av alla dem som fått sitt hem totalförst­ört. Hon var inte hemma när bränderna bröt ut. Hennes make lyckades dock rädda sig från huset.

– Han låg och vilade när han kände hettan från branden och sprang därifrån, berättar hon.

BILD: ESTEBAN FELIX

Bränderna drivs på av den värmebölja och torka som råder i de södra delarna av Sydamerika, delvis till följd av väderfenom­enet El Niño. Forskare varnar också för att klimatförä­ndringar leder till ökad risk för extrema väder.

Samtidigt som Chile och Colombia befinner sig i en kamp mot de stigande temperatur­erna riskerar värmebölja­n att fortsätta vidare in över Paraguay och Brasilien.

 ?? ?? Människor på flykt undan lågorna i Viña del Mar.
Människor på flykt undan lågorna i Viña del Mar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden