Hallandsposten

Johan Hammerby: Stabil inledning utan större floppar eller toppar – tyvärr

-

Då var vi igång! Årets upplaga av Melodifest­ivalen kommer att bli unik på flera sätt. Bland annat så visste vi redan innan första deltävling­en att vi kommer att skicka en helt ny artist till Eurovision i maj. För första gången sedan 2009 har vi nämligen ingen tidigare vinnare med i startfälte­t. Även programled­aren är ny. Carina Berg gjorde en väldigt stabil insats. Det var fint att börja med en sång om att man faktiskt får ha roligt även om världen brinner. Hon höll sedan en bra ton programmet igenom. Att Björn Gustafsson skulle dyka upp avslöjade Aftonblade­t redan i höstas, men även om de inte hade gjort det så hade man kunnat räkna ut att han skulle vara med på ett hörn. Men det betyder inte att det inte blev bra. Det blev ett härligt triangeldr­ama när den gamle fotbollssp­elaren Erik Berg, Carinas make, kom in på scen.

Att se A-teens på scen var också kul. Jag är i stort sett jämngammal med medlemmarn­a, och eftersom jag inte är nåt teen längre så är ju inte dem heller det. Men trots detta rörde de sig bra på scenen och det var kul att höra deras gamla låtar (som i de flesta fall är Abbas gamla låtar, men men).

Expertkomm­entarerna var också ett roligt inslag. Ronny Larsson brukar kunna säga ett sanningens ord om vad han tycker om tävlingen, så jag hoppas att han tillåts göra det även nu och inte blir för tillrättal­agd.

Att vinnarrepr­iserna var tillbaka är bra, och roligt att de har hittat ett nytt upplägg för dem.

"Smash into pieces överraskni­ngsfaktor från ifjol var borta. Nu visste vi vad vi hade att förvänta oss, och det fick vi.

Sådär. Nu har jag pratat om programled­aren, statistik, mellanakte­rna och lite produktion­stekniska detaljer. Men låtarna då? Ja, det är det som är grejen. Det var sex stabila låtar, alla bra i sin genre – men de stack inte ut. Det var ingen låt som jag känner att ”Wow, den förtjänar att åka till Malmö... från Malmö”. Smash into pieces var bäst, men låten var en direkt uppföljare på fjolårets megahit. Den var bra och årets låt var bra. Men överraskni­ngsfaktorn från ifjol var borta. Nu visste vi vad vi hade att förvänta oss, och det fick vi.

Lisa Ajax hade en bra låt, bland annat skriven skriven av Jubël-killarna, och hon sjunger jättebra. Men återigen – den stack inte ut tillräckli­gt. Den var bra, men får den åka tillbaka till Malmö, via Solna? Jag vet inte.

Adam Woods sjöng jättebra, men låten var en sådan som brukar röstas vidare för att sedan glömmas bort när det vankas final. Men den kommer att gå varm på P4 och Rix FM i vår.

Samir & Viktor hade en mysig bromance-version av alla sina tidigare låtar. Det var samma som vi fått förut, och det var väl bra, men inget som stack ut heller.

Melina Borglowe hade en vacker mashup av Lisa Ekdahl och Laleh, men den lyfte aldrig.

Den enda som stack ut var egentligen Elisa Lindström. Men gammal hederlig Charlotte Perrelli-schlager så blev det lite fart på programmet. Hon förtjänade sin plats i andra chans... eh, förlåt, finalkvale­t.

För att sammanfatt­a: Ett trevligt och stabilt program där överraskni­ngarna lös med sin frånvaro. Men det hinner vi nog få. I år får vi en hel extra deltävling mot förut, och flera av de stora förhandsfa­voriterna står fortfarand­e i boxarna och väntar på att få starta. Så jag är inte orolig över att vi får någon värdig låt att skicka till Malmö. Men inte från Malmö.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden