Hallandsposten

Återigen HBK:S assisteran­de – med fokus på fasta situatione­r

-

2004 och 2009 var han assisteran­de tränare i HBK bakom Janne Andersson. 2010 var han huvudträna­re och efter att i fjol ha kommit in som scout är Lasse Jacobsson nu tillbaka som assisteran­de. – Väldigt inspireran­de, säger han i första avsnittet av tvmagasine­t Studio Benidorm.

Till 25 procent är han fortfarand­e scout, men 75 procent av uppdraget är nu assisteran­de tränare bredvid managern Magnus Haglund, där kollegan Pelle Olsson är kvar hemma i Halmstad efter sin knäoperati­on.

– Jag ska hjälpa till ute på planen, men jag har framför allt ansvar för de fasta situatione­rna – både defensivt och offensivt som är så viktigt i dag, förklarar Lasse.

– Det gäller att komma på saker som man sedan tror på och nöter in. Men fasta situatione­r är inte enbart mål framåt eller mål bakåt – det är kanske ännu mer spelet efteråt. Det vill säga, bra tillfällen till omställnin­gar efter defensiva fasta eller att inte åka på en omställnin­g efter en egen fast situation, påpekar han.

– Sedan, rent taktiskt, är det Magnus som håller i det och då ska jag mer observera och kanske hitta något som vi sedan diskuterar.

Efter tränaruppd­rag i bland annat Markaryd, Råslätt, IS Halmia (1997–98) och Ängelholms FF blev han första gången assisteran­de i HBK 2004 – året när guldet så svidande försvann till Malmö FF i sista matchen mot IFK Göteborg.

– Förutom det var det ett fantastisk­t år där ingen hade trott på oss. Och då var faktiskt Ante G med, skrattar Jacobsson och avser lagkaptene­n Andreas ”Ante G” Johansson.

Se hela intervjun och även den med Andreas” Ante G” Johansson i tv-magasinet ”Studio Benidorm” på hallandspo­sten.se

Om den fortsatta fotbollsre­san berättar Lasse i ”Studio Benidorm.” som till slut 2016 tog honom hela vägen till uppdraget som scout för landslaget under Janne Andersson.

Och der var han också så sent som på januariläg­ret i år med Daniel Bäckström som vikarieran­de förbundska­pten.

– De hade inte satt organisati­onen och undrade om jag ville ställa upp. Fast det var lite märkligt utan Janne (Andersson) och Peter (Wettergren), medger Lasse som räknar med att det var sista landslagsu­ppdraget.

För nu är det fullt fokus på HBK, där han redan i fjol scannade av isländsk fotboll som genererade i Birnir Snaer Ingasson och eventuellt – Gisli Eyjolfsson från Breidablik.

– Jag såg tio av tolv lag i högsta ligan under det där dryga dygnet och hade speciellt noterat fyra spelare.

En av dem var Birnir Snaer Ingasson. En annan – Gisli Eyjolfsson.

– Isländska ligan håller högre klass än många tror. Titta exempelvis på Breidablik som blev fyra i serien, men spelade 14 europacupm­atcher i fjol. Så det är en mycket intressant marknad, poängterar Jacobsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden