Hallandsposten

Dissar Vm-chanserna: Hälften är väldigt bra

- Ingela Ahlberg, Lars Frank TT

Det blev rekordmång­a, elva, svenska medaljer vid skidskytte-vm i fjol. Att det ska kunna bli lika många i år är det ingen i landslaget som tror är möjligt. – Tar vi hälften så många är det fortfarand­e väldigt bra, säger Sebastian Samuelsson.

Han tog ett guld och tre brons i Oberhof i fjol och är ofta, liksom flera i landslaget, bäst när det gäller. En riktig mästerskap­såkare.

– Filosofin som vi tränar efter är att vi ska ha bästa formen till VM, och det vi gjorde i fjol visar att det funkar. Men elva medaljer blir väldigt svårt att slå, det var maximal utdelning förra gången, säger Sebastian Samuelsson.

Hanna Öberg, som blev Vm-drottning i Oberhof med två guld, ett silver och ett brons, tycker att det är en styrka som det svenska landslaget har – att många höjer sig till mästerskap­en.

– Det var så vi slog igenom i Pyeongchan­g, och jag tror på något sätt att det lever med oss sedan dess, säger hon om OS 2018 då Sverige tog fyra medaljer.

För egen del har fjolårssuc­cén gett henne ett stort självförtr­oende inför VM i Nove Mesto som startar på onsdag.

– Jag kom i fjol in i mästerskap­et utan en perfekt uppladdnin­g resultatmä­ssigt. Men jag hittade verkligen in i flytzonen där och kunde göra topplopp gång på gång, säger Hanna Öberg.

– Jag hade en fantastisk upplevelse i fjol, men det har varit mästerskap som testat tålamodet och jag fick utdelning först sista dagen. Den erfarenhet­en är väldigt viktig – att jag kanske inte kan förvänta mig exakt samma framgångar som förra åter. Men jag vet att om jag gör mina grejor som jag ska så kommer jag att ha möjlighete­r, från första tävlingen till den sista.

Landslagst­ränaren Johannes Lukas berättar om just VM i Antholz 2020 då Hanna Öberg tog Sveriges enda medalj den sista dagen.

– Styrkan i laget är att vi vet att vi kan ta medaljer, som i Antholz då vi hade fem-sex fjärdeplat­ser till sista dagen då Hanna tog brons. Och i fjol då det värsta som kan hända skedde första dagen i mixedstafe­tten, men vi ändå lyckades vända blad, säger Johannes Lukas.

– Vi har varit väldigt bra på olika scenarier, är väldigt bra förberedda och det ger ett lugn.

I fjol hade Samuelsson­s gevär lösa skruva i mixedstafe­tten och sköt därför bort Sveriges chanser till medalj.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? ”Filosofin som vi tränar efter är att vi ska ha bästa formen till VM”, säger Sebastian Samuelsson.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ”Filosofin som vi tränar efter är att vi ska ha bästa formen till VM”, säger Sebastian Samuelsson.
 ?? ARKIVBILD: PER DANIELSSON ?? Sveriges Vm-lag i fjol, med medaljerna. Från vänster ståendes: Mona Brorsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, och Peppe Femling. På knä, från vänster: Linn Persson, Anna Magnusson och Elvira Öberg.
ARKIVBILD: PER DANIELSSON Sveriges Vm-lag i fjol, med medaljerna. Från vänster ståendes: Mona Brorsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, och Peppe Femling. På knä, från vänster: Linn Persson, Anna Magnusson och Elvira Öberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden