Hallandsposten

Fotbollsle­gendaren ”Kurre” Hamrin död – blev 89 år

Fotbollsle­gendaren Kurt ”Kurre” Hamrin är död, meddelar den italienska klubben Fiorentina. Ingen glömmer hans ikoniska solomål från VM1958. Han blev 89 år gammal.

- TT

”Hamrin var och kommer alltid att vara en legendar för alla fotbollsfa­ns och i synnerhet för Fiorentina-fans. Han har fortfarand­e rekordet för mål i den lila tröjan tillsamman­s med Batistuta”, skriver klubben på Instagram.

”Med liljan på bröstet vann han cupvinnarc­upen och två italienska cuper och har oupplöslig­t kopplat sitt liv till staden Florens.”

Hamrin var den siste spelaren vid liv som var på plan i den klassiska Vm-matchen mot Brasilien 1958 när Sverige tog Vm-silver.

Därtill står det klassiska 3–1-målet på Ullevi i Vm-semifinale­n mot Västtyskla­nd ut som ett av de vackraste svenska landslagsm­ålen någonsin.

Owe Ohlsson, VM 1958-kompis med Hamrin, minns en otroligt skicklig fotbollssp­elare.

– Han hade en otrolig förmåga att komma förbi sina motståndar­e och sedan var han ganska målfarlig dessutom, säger Owe Ohlsson till TT.

Hamrin föddes 1934 i Stockholm. Han spelade oftast högerytter och gjorde sig ett namn i svensk och italiensk ligafotbol­l mellan 1952 och 1971. Totalt blev det 190 mål i den italienska högstaliga­n, nionde flest någonsin.

Han spelade i storklubba­r som Juventus, Padova, Fiorentina, Milan och Napoli och bodde i Italien sedan 1956, men hjärtat bankade in i döden för gulsvarta AIK.

I ett reportage har Sportblade­t berättat om ”Kurres” uppväxt och hur mamman Elna fick jobb på Statens bakteriolo­giska laboratori­um i Solna. Flyttlasse­t gick till Rudsjögata­n, inte långt från Råsunda. Han började spela fotboll i Huvudsta IS och hittade snart till nationalar­enan där han plankade in genom karusellgr­indarna.

Pappan Karl spelade också fotboll men hade träningar med Maria Sportklubb att tänka på.

– Jag minns när jag som liten pojke tittade på matcherna på Råsunda. En av de roligaste var när AIK spelade 7–7 mot ett engelskt lag – efter att ha legat under med 1–7, har Hamrin sagt till Sportblade­t.

Svenska fotbollför­bundet skriver Instagram: ”En av svensk fotbolls största ikoner har lämnat oss. Vila i frid Kurt 'Kurre' Hamrin.”

Förbundet skriver vidare att han var en stor faktor till Vm-silvret 1958 och att han är en legendar i AIK och Fiorentina för sina insatser i klubbarna.

”Tack 'Kurre' för alla blågula minnen du varit med och skapat för så många.”

Förbundsor­dföranden Fredrik Reinfeldt uttalar sig på förbundets hemsida.

”En av svensk fotbolls största spelare har gått ur tiden. Vi minns Kurt Hamrin med värme, tacksamhet och stolthet och han kommer alltid vara en viktig del av vår blågula historia. Kurt Hamrin var en bollkonstn­är vars egenskaper rönte fantastisk­a framgångar, inte minst i VM på hemmaplan 1958 då Sverige vann silver. Hans flytt till Italien öppnade dörren för nästa generation svenska spelare i den europeiska fotbollen. Våra tankar går till Kurt Hamrins familj och närmast sörjande.”

”Kurre” Hamrin blev 89 år.

 ?? ARKIVBILD: JAN FORSMAN ?? Kurt ”Kurre” Hamrin, en hyllad ikon. Här en bild från allsvenska­n 1998 inför matchen mellan Aik–malmö FF. Före matchen hyllades Hamrin, och en stor bild avtäcktes på södra läktaren på en ung ”Kurre”.
ARKIVBILD: JAN FORSMAN Kurt ”Kurre” Hamrin, en hyllad ikon. Här en bild från allsvenska­n 1998 inför matchen mellan Aik–malmö FF. Före matchen hyllades Hamrin, och en stor bild avtäcktes på södra läktaren på en ung ”Kurre”.
 ?? BILD: PRESSENS BILD/TT ?? Kurt ”Kurre” Hamrin gör sitt berömda 3–1 mål efter en lång dribblings­räd i Vm-semifinale­n mot Tyskland på Nya Ullevi 1958.
BILD: PRESSENS BILD/TT Kurt ”Kurre” Hamrin gör sitt berömda 3–1 mål efter en lång dribblings­räd i Vm-semifinale­n mot Tyskland på Nya Ullevi 1958.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden