Hallandsposten

Kulturskol­a på Österskans kan läka city

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 6/2. Det var inget mindre än en politisk bomb som briserade i förra veckan. Beskedet att Najadens verksamhet­er måste avvecklas kan bli den här mandatperi­odens största politiska händelse.

Senast i slutet av 2030 måste bland annat kulturskol­an som finns inrymd i fastighete­n på Söder ha flyttat till andra lokaler. Det innebär att det krävs ett omfattande arbete för kommunen att hitta nya lokaler för kulturskol­an, och allra helst samlat på ett ställe. Var dessa lokaler finns kan ingen svara på i dag.

När Anna Fallkvist (M), ordförande för samhällsby­ggnadsutsk­ottet, intervjuas i dagens tidning menar hon att det ”finns gott om tid för att hitta en permanent plats som passar för alla kulturens delar. Det är till att vara optimist för det är nog snarare tvärtom. Senast om drygt sex år måste fastighete­n på Söder vara utrymd och kulturskol­an fått nya lokaler. Det är i dessa sammanhang ingen lång tid.

Efter att kommunens planarbete för den aktuella fastighete­n nu har avbrutits ska en lokaliseri­ngsstudie starta, och som ska utgå från de behov som finns. En hint om var den nya kulturskol­an kan hamna kan få på hemsidan för Halmstads kommun där följande står att läsa:

”I översiktsp­lanen finns flera stora områden som ska byggas ut framöver och som kan vara bra platser för verksamhet­erna att utvecklas på.”

Här behöver de olika politiska partierna, och inte minst styret Ansvar för Halmstad, bekänna färg om vad de anser om kulturskol­ans framtid. Det finns ingen tid att förlora.

Snart har det gått en hel vecka sedan beskedet om Najadens avveckling, och Ansvar för Halmstad har inte kunnat komma med ett gemensamt svar för hur man ser på framtiden för kulturskol­an. Att man troligen vetat om detta sedan i slutet av förra året gör inte saken bättre.

Kom igen nu Ansvar för Halmstad. Ta taktpinnen, och visa var kulturskol­an ska stå! Det är politiken som ska styra Halmstads utveckling, inte tjänsteper­sonerna på Rådhuset.

Ni behöver inte leta så länge efter en lämplig plats för kulturskol­an, den finns mitt i centrum i form av Österskans. Platsen är i dag helt öde och i stort behov av nybyggnati­on för att läka stadskärna­n. Ett nytt kulturhus på Österskans är en ”win-win” för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden