Hallandsposten

Därför bullrar det från hamnen

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Halmstad: Ett dovt bullrande från hamnen har låtit sedan ett tag tillbaka. Det visade sig att det är företaget Viking Malt som ligger bakom det taktfasta dunkandet. Två nya silotorn ska öka kapacitete­n och därmed också minska klimatavtr­ycken.

Företaget Viking Malt utför just nu pålningsar­bete i hamnen då två nya silotorn kommer att se dagens ljus om drygt ett år.

”Vi lägger just nu grunden till två nya silotorn. Bullret som hörs från hamnen kommer från pålning som vi behöver för att stötta grunden för de två silorna”, skriver Jirapha Liangsiri, platschef på Viking Malt, i ett mejl till Hallandspo­sten.

”Vi bygger två nya silor för malt som båda har kapacitet att rymma 5 000 ton vardera. Med våra befintliga silor kan vi bara lasta 10 000 ton malt på fartygen och en av våra huvudkunde­r har begärt att vi ska kunna lasta upp till 20 000 ton malt för att de ska kunna optimera deras logistik och minska koldioxida­vtrycket. Därför behöver vi 10 000 ton extra kapacitet för att kunna ha malten redo för lastning på fartygen.”

Alla som bor eller jobbar i närheten av hamnen kan räkna med att det taktfasta dunkandet kommer att pågå ett tag till.

”Vår plan är att kunna lasta 20 000 ton malt på fartygen från den första december i år. Pålningen och grunden kommer att vara klara i juli. Då påbörjas uppförande­t av silorna och uppdaterin­g av våra it-system”, skriver platschef Jirapha Liangsiri i mejlet.

Även Halmstads kommun utför pålningsar­bete längst ut i Oceanhamne­n.

– Vi har hållit på att påla i hamnen sedan i november och för vår del handlar det om en om- och tillbyggna­d av en kaj, säger Anna Björk, projektled­are på Halmstad kommun, och utvecklar:

– Det finns en kaj där i dag men den ska byggas ut och bli dubbelt så lång, från 100 meter till 200 meter och det är för att kunna utveckla hamnen.

Tidsrymden för projektet är två år, men pålningen ska vara klar efter sex månader.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Det som bullrar i hamnen är Viking Malts bygge av två nya silotorn som väntas stå klara i december i år.
BILD: JARI VÄLITALO Det som bullrar i hamnen är Viking Malts bygge av två nya silotorn som väntas stå klara i december i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden