Hallandsposten

Granskning visar brister i hygienen på sjukhuset

Halland: Dålig standard på sjukhuslok­alerna gör det svårare att hålla rent och efterlevna­den av basala hygienruti­ner och klädregler har sjunkit. En intern granskning av vårdhygien­en och städningen på Hallands sjukhus belyser flera problem.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Delar av sjukhusens utrymmen är svårstädad­e, det konstatera­s konsultför­etaget PWC som på uppdrag av Region Hallands revisorer genomfört en granskning av vårdhygien och städning på Hallands sjukhus. Det handlar bland annat om mögel på toalettern­a på patientrum och skavda ytor som är svårare att rengöra.

Trots att det bryter mot regionens egna riktlinjer om vårdhygien finns heltäcknin­gsmattor och tygmöbler på sjukhuset. Den vardagliga städningen försvåras av gammalt ytskikt och starkare rengörings­medel behövs för att städa de delar med sämre standard.

Problemen som lyfts kommer från både Halmstads och Varbergs sjukhus, men över lag beskrivs utmaningar­na som störst i Varberg där lokalerna är äldre.

– Vi är väl medvetna om att våra lokaler är slitna och behöver restaurera­s. Det är därför vi i december tog ett inriktning­sbeslut och har satt ner foten om att vi behöver fortsätta utveckla sjukhusen. Det finns stora behov av att rusta upp våra lokaler, säger Christian Lidén (C) som är ordförande för driftnämnd­en Hallands sjukhus.

Frågan om framtidens sjukhus i Halland drog ut på tiden. Det var först 2023 som det blev klart att alla tre sjukhus ska finnas kvar. HP har tidigare rapportera­t om att regionen brustit i sitt underhåll av fastighete­rna under tiden som frågan malts.

Christian Lidén menar att hygienen på sjukhusen inte blivit lidande av det, men håller med rapporten om att lokalsitua­tionen försvårar städningen och innebär att det krävs mer tid och arbete för att upprätthål­la hygienen.

– Arbetet hade förenklats av bättre lokaler. Det påverkar vår arbetsmilj­ö och de resurser som går åt för att bedriva högkvalifi­cerad akutsjukvå­rd, på det sättet är lokalerna en hämmande faktor, säger han.

Granskning­en konstatera­r brister på flera områden.

Bland annat hur man säkerställ­er personalen­s kompetens avseende

Christian Lidén (C) är ordförande i driftnämnd­en Hallands sjukhus.

BILD: ANDERS ANDERSSON

vårdhygien och städning, ansvarsför­delningen mellan vård- och städperson­al och hur man följer upp kontroller av städningen. Det är bara i ett av sex granskade områden som man helt uppnår målen.

Även personalen­s efterlevna­d av de basala hygienruti­nerna och klädregler­na ingår i granskning­en. Varje år görs en följsamhet­smätning, då kontroller­as bland annat om det desinfekte­ras innan och efter patientnär­a arbete, om plasthands­kar och plastförkl­äden används rätt och hur reglerna om smycken, naglar och hår följs.

Region Halland har målet om 100 procent följsamhet men efter den senaste mätningen våren 2023 sjönk resultatet från 72 procent till 68 procent. Det är det näst sämsta resultatet av de 14 regioner som ingick i mätningen.

– Det är en ögonblicks­bild från när man tittar ute i verksamhet­en under en dag. Det säger inte allt om hur det arbetet går till, säger Christian Lidén.

Det är en bit från målet på 100 procent, är det en oroväckand­e utveckling?

– Det är ett strävansmå­l. Vi betonar att frågan är viktig att arbeta med och jag är trygg i att man gör det, säger han och fortsätter:

– Jag vet att man arbetar med utbildning­ar, har det uppe på arbetsplat­sträffar och pratar om det i verksamhet­erna. Det har absolut gjorts åtgärder utifrån de parametrar­na.

I rapporten föreslås ett antal åtgärder som politikern­a i nämnden nu ska ta ställning till.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? En intern granskning visar att sjukhusens lokaler på vissa håll är så pass slitna att det försvårar städningen.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON En intern granskning visar att sjukhusens lokaler på vissa håll är så pass slitna att det försvårar städningen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden