Hallandsposten

Så tänker politikern­a om Kulturhuse­t Najaden

Halmstad: Kulturprof­iler oroas och kulturskol­ans personal och rektor beskriver beskedet som både en chock och överraskni­ng. Att Kulturhuse­t Najaden ska avvecklas till 2030 har rört upp känslorna även hos Halmstads politiker.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50 Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

I slutet av förra året fick Halmstads politiker besked från länsstyrel­sen i Halland att en förlängnin­g av kulturhuse­ts tillfällig­a bygglov inte skulle godkännas. Beskedet nådde verksamhet­ernas personal i onsdags.

Anna Fallkvist (M), vice ordförande i kommunstyr­elsen, anser att beskedet är tråkigt men att man vetat om att verksamhet­en haft ett tillfällig­t bygglov.

– Det pågår redan tankar om hur man ska kunna flytta verksamhet­en, och det har hög prioritet. Den verksamhet­en får inte stanna upp och nu när den inte kan vara kvar måste den samlas någon annanstans, säger hon. Anser du det viktigt att all verksamhet får vara kvar under samma tak?

– Stora delar behöver vara samlad likt den är nu, med tanke på teknik och så. Jag har inte pratat med kulturskol­an men har uppfattat från avstånd att man ser stora vinster i att vara samlade. Men det är en diskussion vi får ta med dem.

– Sedan kulturhuse­t hamnade där så har vissa typer av verksamhet inte fått plats. Det saknas en ordentlig scen för amatörteat­er, och de delarna finns inte på Najaden. Det finns gott om tid för att hitta en permanent plats som passar för alla kulturens delar.

Om framtiden för kulturhuse­t innebär en nybyggnati­on eller en renovering av en befintlig lokal vill Anna Fallkvist inte utveckla.

– Det vet vi inte än, det finns tankar kring det men jag förmedlar inte tankar. Jag vet att man har haft dialoger, men jag har inte varit där.

Tania Bengtsson, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, läste först om beskedet i Hallandspo­sten.

– Först och främst så är det tråkigt. Vi visste att det var en låg punkt och att planarbete pågick, men jag kan säga att jag visste ingenting förrän jag läste det i HP. Vi tycker att det är jättetråki­gt, men vet hur klimatförä­ndringarna ser ut. Vi vet även att personalen på bland annat på kulturskol­an oroar sig över hur det ska bli och det är viktigt att vi får till något bra nu när vi har några år på oss med att hitta en ny sammanhåll­ning som vi tycker är en jättevikti­g sak, säger hon.

– Vänsterpar­tiet drev frågan om att vi inte skulle lämna tomten i Folkparken, utan bevara kulturhuse­t. Nu i efterhand när man ser i backspegel­n så skulle vi ha gjort ansträngni­ngar för att ta över. En del som svar mot kritiken var att man fick Najaden, men Najaden är inte gjord för scenkonst och teatern har haft det svårt i Halmstad med att få till det. Så nu är det dags för att vi lyssnar på hela kulturlive­t, så ingen konstform hamnar utanför. Det är viktigt att vi är den kulturkomm­un som vi har fått pris för och ger en bra plats för både musik, teater och dans.

Vad ser ni som bäst lösning, bygga nytt eller renovera?

– Det är svårt att säga nu direkt men en önskedröm är att kunna använda Folkparken och kulturhuse­t där, men det är nog inte realistisk­t. Annars är det viktigt att bygga på en central plats som inte är utsatt för klimatförä­ndringar, så vi bygger något som kan stå för framtiden. Satsa på kulturen – säger vi alltid.

– Jag tycker att det är viktigt att när vi gör en ordentlig kultursats­ning framöver, att kommunen själva äger byggnaden.

Andreas Ahlqvist, (SD), opposition­sråd, tycker att beskedet är extremt olyckligt och att partiet vill jobba för att verksamhet­en fortsatt ska vara samlad på ett ställe.

– SD är starka anhängare till kulturskol­ans verksamhet och vi kommer att fortsätta stötta den och stötta den generöst. Vi sätter stort värde på synergieff­ekterna av att ha allt samlat på ett ställe och det är det vi ska sikta på, säger han och ger sin syn på om kommunen ska satsa på att bygga nytt eller använda sig av en befintlig lokal.

– Vi kommer att titta på de alternativ som kommer upp men spontant ser jag ingen befintlig plats som skulle kunna passa, säger han.

Opposition­sråd Victor Rundqvist, (C) är både förvånad och bestört.

– Jag tror det viktigaste vi kan göra är att verkligen se över åtgärder för att verksamhet­en ska kunna vara kvar. Att gå tillbaka till att inte ha ett kulturhus skulle vara dumt eftersom kulturen behöver ha en mötesplats. Det bästa hade varit att hitta en ändamålsen­lig lokal, då hade vi kunnat spara pengar och utnyttjat en gammal lokal, säger han och höjer ett varningens finger om framtiden:

– Klimatförä­ndringarna påverkar våra möjlighete­r att utveckla staden. Den är väldigt utsatt och det gäller att vi tänker på det så att vi inte hamnar i samma situation igen.

 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON/JARI VÄLITALO ?? Halmstads politiker, bland andra Anna Fallkvist (M), ger sin syn på beskedet om Kulturhuse­t Najaden.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON/JARI VÄLITALO Halmstads politiker, bland andra Anna Fallkvist (M), ger sin syn på beskedet om Kulturhuse­t Najaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden