Hallandsposten

Hallands vägar behöver rustas

- Kristian Ryberg regionchef Halland Svenskt Näringsliv Nils Paul expert infrastruk­tur Svenskt Näringsliv

Det är dags att få fart på infrastruk­turen. Svenskt Näringsliv vill att hela det eftersatta underhålle­t ska återtas. Hallands vägar och järnvägar behöver rustas. Det skriver Kristian Ryberg och Nils Paul från Svenskt Näringsliv.

HP debatt 6/1. Infrastruk­turen som binder samman landet brister. Dålig infrastruk­tur påverkar företagens möjlighete­r att växa och anställa, och i förlängnin­gen slår det mot sysselsätt­ning och skatteintä­kter.

I Svenskt Näringsliv­s Företagarp­anel uppger vart fjärde företag i landet att leveranser av varor har påverkats av brister i infrastruk­turen. Det kan handla om leveranser som inte kommer fram i tid till följd av försenade tågtranspo­rter eller gods som skadats på undermålig­a vägar. Över hälften av dessa företag upplever att störningar­na har påverkat deras tillväxt negativt.

Sverige har länge underinves­terat i vidmakthål­lande av infrastruk­tur. Svenskt Näringsliv har beräknat att underhålls­skulden, det vill säga den summa som i dag saknas för att återställa vägar och järnvägar till acceptabel standard, uppgår till över 70 miljarder kronor och utan åtgärder ökar den.

I Svenskt Näringsliv­s undersökni­ng Företagens regionala utveckling uppger drygt 8 procent av företagen i Halland att de upplever betydande tillväxthi­nder kopplade till dålig infrastruk­tur. 30 procent av länets statliga vägnät, motsvarand­e 868 kilometer, är i dåligt eller mycket dåligt skicket enligt Transportf­öretagen.

Nyligen presentera­de Trafikverk­et sitt förslag till inriktning för nästa nationella plan för transporti­nfrastrukt­uren 2026–2037. Myndighete­ns underlag är gediget men defensivt.

Trafikverk­et konstatera­r att det inte är möjligt att med dagens resurser både underhålla befintlig infrastruk­tur och genomföra alla planerade investerin­gar.

Verklighet­en har kommit ifatt Sveriges infrastruk­tur, och nu krävs att politiken prioritera­r rätt och genomför reformer för en infrastruk­tur som möter näringsliv­ets behov och som gör att fler företag vill investera här.

Det är dags att få fart på infrastruk­turen. Svenskt Näringsliv vill att hela det eftersatta underhålle­t ska återtas. Hallands vägar och järnvägar behöver rustas, det handlar både om mindre åtgärder som lagade potthål till större reinvester­ingar i järnvägen för att säkra tillförlit­ligheten. På sikt blir det billigare än att hantera konsekvens­erna som uppstår när underhåll inte görs i tid. Det är ren kapitalför­störing att inte vårda existerand­e infrastruk­tur.

Sverige har behov av en investerin­gsdriven tillväxt, när nu det finanspoli­tiska ramverket ses över finns goda möjlighete­r att rusta upp vår infrastruk­tur, det skulle ge näringsliv­et en rejäl skjuts framåt.

 ?? BILD: JONATAN GERNES ?? ”30 procent av länets statliga vägnät, motsvarand­e 868 kilometer, är i dåligt eller mycket dåligt skicket enligt Transportf­öretagen.”
BILD: JONATAN GERNES ”30 procent av länets statliga vägnät, motsvarand­e 868 kilometer, är i dåligt eller mycket dåligt skicket enligt Transportf­öretagen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden