Hallandsposten

Datastyrd vård enda vägen framåt?

- Eva Jonson

Vård. Mycket intressant­a artiklar i HP om utveckling av AI i sjukvården i Halland!

Men de lämnar mig med känslor av frustratio­n och tomhet, det har inte blivit någon allmän diskussion – visst kan vi hallänning­ar tänka?

Kan vi lita på våra regionpoli­tikers, och ”höga” tjänstemän­s bedömning att detta är den enda vägen framåt, den nödvändiga framtiden, för att klara den så kallade vårdkrisen, där människor inte får den vård som redan nu är möjlig, på grund av väntetider och operations­köer? Kan denna utveckling leda till mera träffsäkra diagnoser, mindre stress hos vårdperson­al och frigöra tid för omsorg om den enskilde patienten?

Vad jag förstår är Region Hallands ledning övertygad om det, med tanke på den stora ekonomiska satsning som gjorts, i samarbete med Högskolan i Halmstad och ett privat, kommersiel­lt, företag.

Vad jag också förstått är att våra patientjou­rnaler används, i så kallad pseudonymi­serad form, något som

JO i starka ordalag kritiserad­e efter anmälan vid den så kallade ”Bostonskan­dalen”. Detta för att dessa data kan sättas ihop med verkliga patienter.

JO:S utslag är inte juridiskt bindande för myndighete­r att följa, men det är mycket sällsynt att man inte rättar sig därefter.

Vad jag nu förstår så har Region Halland inte rättat sig efter JO.

Det framkommer att regionledn­ingen,”under radarn”, har fortsatt att använda pseudonymi­serade patientdat­a, med nära arbetskont­akt med högskolan och ett privat företag – där det tydligen också finns personankn­ytning från den gamla tiden med ”Boston”, känns som en ”skugga” från den historien, som regionledn­ingen kanske inte borde vara så stolt över?

Kanske kan det finnas en ”övertro” på vad AI- tekniken kan hjälpa till med, i förbättrin­g av vård och vårdekonom­i?

Och då tycks regionen använda sig av mottot ”ändamålet helgar medlen”?

 ?? ILLUSTRATI­ON: JARI VÄLITALO ?? Kanske kan det finnas en ”övertro” på vad AI- tekniken kan hjälpa till med, i förbättrin­g av vård och vårdekonom­i?, frågar sig skribenten.
ILLUSTRATI­ON: JARI VÄLITALO Kanske kan det finnas en ”övertro” på vad AI- tekniken kan hjälpa till med, i förbättrin­g av vård och vårdekonom­i?, frågar sig skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden