Hallandsposten

Regeringen: Skrota Sis och ersätt med ny verksamhet

Regeringen vill göra om hela den kritiserad­e statliga barnoch ungdomsvår­den, Sis-hemmen, i grunden. En utredning tillsätts nu för att föreslå en helt ny organisati­on.

- Peter Wallberg Anja Haglund TT

– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt, säger socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Den myndighet vi i dag känner som Sis ska reformeras i grunden.

Statens institutio­nsstyrelse (Sis) har fått mycket kritik de senaste åren. Bland annat för förekomst av våld och sexuella övergrepp på de särskilda ungdomshem­men, för bristande säkerhet och för problem med kompetens och bemanning.

– Vi vet att rymningar, sprängning­ar och fritagning­ar kunnat planeras inifrån Sis-hemmen, ungdomar har kunnat beställa droger till boendena och unga flickor med självskade­beteende har kunnat boka träff med förövare som betalar för att begå sexuella övergrepp, säger Christian Carlsson (KD).

En hel del förändring­ar har skett på senare tid, men regeringen skriver i utredninge­ns direktiv att ”trots detta är det sammantage­t allvarliga brister som framträder när det gäller dagens statliga ungdomsvår­d.”

– När Sis skapades på 90-talet var det nog få som trodde att vi skulle få se den utveckling vi fått se. Att unga gängkrimin­ella skulle placeras på myndighete­n var det nog få som kunde förutspå, säger socialtjän­stminister­n.

I direktiven står också att målet med utredninge­n är att föreslå ”en helt ny organisati­on och verksamhet”. Även namnet Sis ska bytas ut.

– Sis som myndighets­namn har nått vägs ände. Vi vill bygga upp något nytt och det ska också avspeglas i namnet, säger Linda Lindberg (SD).

I och med att grovt kriminella 15–17-åringar från sommaren 2026 ska hamna på särskilda ungdomsfän­gelser får den statliga barn- och ungdomsvår­den en möjlighet att fokusera mer på vård av unga som inte dömts för grova brott.

Regeringen vill skynda på utredninge­n och ger den fram till 25 april 2025 på sig för att få fram förslagen. Utredare blir Lise Tamm, chefsåklag­are på Åklagarmyn­digheten.

– Alltför länge har vi svikit de här barnen och ungdomarna. Tiden där en svensk regering accepterar de här usla förhålland­ena som varit i barn- och ungdomsvår­den – den är nu över, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Om förhålland­ena är så usla – är det inte oacceptabe­lt att fortsätta placera barn på Sis-hemmen i väntan på det nya?

– Det görs en rad insatser här och nu för att stärka myndighete­n. En del är till exempel att säkerställ­a att man inte kan organisera sina egna fritagning­ar eller beställa droger och vapen till Sis.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och KD:S Christian Carlsson.
BILD: SAMUEL STEÉN Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och KD:S Christian Carlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden