Hallandsposten

Ungern kräver besök av Kristersso­n för Nato-ja

- Maria Davidsson Niklas Svahn TT

Det blev ingen omröstning om Sveriges Natoansöka­n i Ungern i går. I stället ökar trycket på statsminis­ter Ulf Kristersso­n att besöka premiärmin­ister Viktor Orbán. – Om det är viktigt för svenskarna att gå med kommer de hit, precis som de åkte till Turkiet, säger Kocsis Máté, gruppledar­e för Fidesz.

” Bollen är nu på er planhalva

Zoltán Kovács Ungerska regeringen­s talesperso­n

Opposition­en samlade ihop tillräckli­gt med underskrif­ter för att extrainkal­la parlamente­t i dag. Sveriges Natoansöka­n står på agendan, men det kommer inte att bli någon omröstning.

När mötet började klockan 13 gapade de flesta stolarna tomma. Ledamötern­a från regeringsp­artiet Fidesz och samarbetsp­artiet KDNP dök inte ens upp. Parlamente­t kommer därmed inte att ha tillräckli­gt många ledamöter på plats för att vara beslutsför­t.

Gruppledar­en för Fidesz, Kocsis Máté, skriver dock på Facebook:

”Enligt vår åsikt kan den svenska Nato-ratificeri­ngen ske redan i början när parlamente­t återsamlas, men det kräver ett möte med de två premiärmin­istrarna i Budapest”, skriver han.

Parlamente­ts ordinarie arbete efter vinteruppe­hållet sätter igång den 26 februari.

– De har fördröjt det här i mer än två år nu och ljugit om varför de inte ratificera­r Sverige. Jag tror inte att ett möte spelar någon roll, de vill bara visa att de har makt, säger opposition­spolitiker­n Dávid Bedö.

– Förhoppnin­gsvis röstar vi om det i slutet av februari.

Nyligen blev Ulf Kristersso­n (M) inbjuden av Viktor Orbán att besöka Budapest. Frågan är nu om besöket ska ske före eller efter själva ratificeri­ngen. Kristersso­n har sagt att det naturliga vore att komma till Budapest efter att Ungern har sagt ja.

Men budskapet från ungerskt håll är tydligt – de vill helst se Kristersso­n i Budapest innan de trycker på ja-knappen.

Bland andra utrikesmin­ister Péter Szijjártó har sagt att ett besök före beslutet vore mer korrekt – särskilt eftersom Kristersso­n åkte till Turkiet för att få dem att säga ja till Sverige.

”Bollen är nu på er planhalva”, enligt regeringen­s talesperso­n Zoltán Kovács.

TT har sökt Ulf Kristersso­n för en kommentar.

Samtidigt försöker USA pressa Ungern. Den amerikansk­a ambassaden i landet skickade ut ett uttalande under fredagen där man påminner om Orbáns ord om att Ungern ska ratificera Sverige ”vid första möjliga tillfälle”.

”Måndagens session är ett tillfälle att göra det”, skriver ambassaden.

 ?? ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán och Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n i förgrunden.
ARKIVBILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán och Sveriges statsminis­ter Ulf Kristersso­n i förgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden