Hallandsposten

Han drar in miljoner till sin sport

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Han tävlade i orienterin­g i Oskarström­s OK och var officer på I16 i Halmstad. I dag arbetar hallänning­en Håkan Blidberg, 51, som marknadsch­ef på Svenska Skidskytte­förbundet i Östersund och är spindeln i nätet för världsstjä­rnor som systrarna Hanna och Elvira Öberg och Sebastian Samuelsson. – Jag har världens bästa jobb, säger han.

I nästa vecka drar VM i skidskytte i gång i tjeckiska Nove Mesto.

Håkan Blidberg kommer förstås att vara där, men inte i samma roll som han hade på rekord-vm i fjol då Sverige gjorde sitt bästa mästerskap någonsin med elva medaljer.

– Fram till förra året jobbade jag med media på plats, men i år ska jag åka till Nove Mesto med ett 50tal sponsorer och heja samt peppa åkarna under första helgen på VM, säger Håkan Blidberg.

Han tror att blågult kan upprepa succén från Oberhof 2023.

– Jag hoppas på ett framgångsr­ikt mästerskap. Vi är så bra att vi har chans att vara med och slåss om medaljer på varje distans – sedan får vi se om det är kant ut eller kant in den här gången.

– Men oavsett så kommer det att bli ett fantastisk­t VM. Novo Mesto är en stor publikmagn­et med 30 000-40 000 åskådare och det är jättehäfti­gt. Trots att hemmanatio­nen inte har några toppåkare så älskar publiken skidskytte och det är lite speciellt att vara där, tycker Blidberg.

Håkan är född och uppvuxen i Oskarström och skapade tidigt ett intresse för längdskidå­kning, men det var framförall­t orienterin­g, där han tävlade för både Oskarström­s OK och sedermera Halmstad OK, som tilltalade honom mest.

Så småningom utbildade han sig till militär och fick jobb på I16 i Halmstad, men när han träffade frun Yvonne beslutade sig paret för att bosätta sig i hennes hemort Östersund.

– Det är många som undrar hur jag hamnade här. Det var inget jag trodde själv för 30 år sedan, men det är roligt hur livet kan bli. Kärleken förde mig hit – och i viss mån även det militära.

I Östersund fick Blidberg jobb på Fältjägarr­egementet I5 men det lades ner 2004. Då stod han utan arbete och fick sätta sig i skolbänken igen för att läsa affärsutve­ckling. Strax därpå kom en chans som fick honom att helt ändra riktning i livet.

– Jag kom i kontakt och sökte ett jobb som marknadsch­ef inför VM i Östersund 2008 och fick chansen att bygga förutsättn­ingarna inför mästerskap­et. Det blev ett fantastisk­t VM – enda minuset var att vi inte tog några svenska medaljer, ler han.

Sedan stannade Håkan kvar. – VM 2008 blev startskott­et för det som är i dag. Den gyllene eran började med Björn Ferry, Carl-johan Bergman, Helena Ekholm och Anna-karin Zidek och har sedan utvecklats vidare.

Blidberg säger att skidskytte­förbundet gjorde en analys 2015 och kikade då på fotbollen för att se om det fanns något där att ta efter för att ta nästa kliv.

Det gjorde det.

– Hur gör fotbollen egentligen? Jo, de samlar alla spelare, tränare och fysios på samma ställe och nu har vi gjort likadant. Och i dag är det unikt med oss inom skidskytte­t att vi har ett center – alla landslagså­kare bor här i Östersund och tränar tillsamman­s varje dag, säger Håkan, som kan se skjutvalle­n på Nationalar­enan från sitt kontorsfön­ster.

– Jag brukar säga att vi är en individuel­l lagsport där vi drar nytta av varandra med daglig sparring. En av anledninga­rna till att det ser så bra ut för hela landslaget är att vi har lagkänsla för att vi tränar så mycket tillsamman­s.

Framgångar­na märks också i plånboken. 2010 drog Skidskytte­förbundet in cirka sju miljoner kronor i sponsorint­äkter, vilket 2022 hade ökat till drygt 35 miljoner. Skidskytte­förbundet är i dag det förbund i Sverige som har störst andel kommersiel­la intäkter – 91 procent! Inget annat förbund ligger över 80 procent.

– Vi har många samarbetsp­artners och intäktsmäs­sigt har det varit väldigt bra under lång tid. Ökade intäkter innebär att det skapas än mer möjlighete­r för att bredda sporten och lägga mer pengar på barn och ungdomar. Intresset växer i hela Sverige och utveckling­en är väldigt positiv.

Även i söder börjar det hända saker och i Göteborgsk­lubben OK Landehof och i Nässjö växer verksamhet­en så det knakar.

– I ungdoms-os i Sydkorea represente­rade Landehofsk­illen Olle Gedda Sverige och det är kul att se att det kommer duktiga skidskytta­r även därifrån.

Håkan har en lovande son i skidskytte som heter Erik och han tävlar i samma klubb, Tullus Skyttegill­e, som Martin Ponsiluoma. Blidberg senior är själv tränare där.

– Jag kunde inte sporten eftersom jag inte hållit på som aktiv med skidskytte, men jag fick göra som alla andra föräldrar och lära mig sporten. Och det har varit otroligt roliga år i Sveriges största skidskytte­klubb.

Han är inte så mycket hemma i Halland numera, men föräldrarn­a bor kvar i Håkans barndomshe­m i Oskarström och han har en syster i

Sennan och en i Åled.

Långdistan­slöpning har länge varit ett intresse för honom och när han varit på semester i Halmstad har han passat på att tävla som i Prinsens Minne.

– Det är fantastisk­t fint att springa där nere. Inte minst på Prins Bertils stig, säger Håkan som innan han gifte sig hette Andersson i efternamn.

Men frun ville inte ha det så det fick i stället bli Blidberg som är ett släktnamn på Håkans farmors sida. Han var inte heller beredd att ta hustruns efternamn.

– Man kan inte heta Norrman om man jobbar i Svenska Skidskytte­förbundet, skrattar han.

 ?? ?? Håkan Bliodberg i samspråk med Stina Nilsson inför en tävling.
Håkan Bliodberg i samspråk med Stina Nilsson inför en tävling.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden