Hallandsposten

Trendbrott­et – kraftiga matprishöj­ningar igen

- Joakim Goksör TT

Matprishöj­ningarna har tagit fart igen. Och det antas fortsätta upp ännu mer i februari, varnar Matpriskol­len. Falukorv, olivolja samt frukt och bär ökar mest i pris och bidrar till att göra januari till den värsta månaden vad gäller matprishöj­ningar sedan mars 2023.

Priserna på vissa sockerpake­t har höjts med över 30 procent i januari mot månaden före, enligt Matpriskol­len. Och priset på gul paprika är upp med drygt 60 procent i vissa grönsaksdi­skar.

Olivolja är en annan vara där en del butikskedj­or har höjt priserna på vissa flaskor kraftigt, upp med över 30 procent sedan december.

– Tyvärr ser vi nu ett tryck uppåt igen och det ser inte ut att bli bättre – tvärtom, säger Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskol­len.

Matkedjorn­a som köper in sina varor via Axfoods Dagab – det vill säga Willys, Hemköp och City Gross – har ökat sina priser dubbelt så mycket som Ica under månaden, enligt Mazur.

– Det säger bara att dom andra, Ica och Coop, kommer följa efter kommande veckor. Sannolikt kommer pristrycke­t därför att öka i februari, säger han.

Han räknar med att det blir klart större prishöjnin­gar i februari än i januari, kanske upp till 0,7 procent.

Prislyftet i januari låg totalt på 0,5 procent mot månaden före. Det innebär en prishöjnin­g på 4,2 procent i årstakt.

Den höga ökningstak­ten är ett trendbrott. Det följer på en period på nio månader där dagligvaru­handelns prishöjnin­gar till och med varit under Riksbanken­s inflations­mål på 2 procent i årstakt.

Prishöjnin­garna i januari innebär att matkassen sedan januari 2022 blivit nästan 23 procent dyrare. Enligt Matpriskol­len innebär prishöjnin­garna de senaste två åren att svenska folkets matkostnad­er sammanlagt har ökat med 65 miljarder kronor.

– Och vi ser inga tecken på större prissänkni­ngar framöver, säger Mazur.

Förutom varukatego­rierna olivolja och vinäger med prishöjnin­gar på 5,6 procent har priserna på storsäljar­e som kaffe och köttfärs höjts kraftigt, upp med 1,7 respektive 1,4 procent.

– Tyvärr är det många basprodukt­er som ökar i pris, vilket kan sätta hård press på de som har små marginaler, säger Mazur.

När man tittar på enskilda artiklar i butikskedj­a för butikskedj­a finns exempel på extrema höjningar.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Prisutveck­ling i procent den senaste månaden för de kategorier som ökat mest i pris.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Prisutveck­ling i procent den senaste månaden för de kategorier som ökat mest i pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden