Hallandsposten

Den stora gruvstrejk­en slarvas bort

- Mats Johnson kultur@gp.se

Upproret

Regi: Nils Gaup Med: Otto Fahlgren, Simon J Berger, Rune Tempte och Alexandra Gjerpen Norge/sverige, 2023 (105 min)

Bo Widerbergs

”Ådalen 31” möter Clint Eastwoods ”Pale

Rider” i Nils

Gaups nya film ”Upproret” som utspelas år 1907 i gruvsamhäl­let Sulitjelma där det råder rena rama vilda västern.

Det är uppenbart att Gaup, som slog igenom med och blev Oscarsnomi­nerad för det starka samiska hämndactio­ndramat ”Vägvisaren” (1987), fiskar efter en publikfram­gång. Inget fel med det, men när regissören nu vill skildra en milstolpe i den norska arbetarrör­elsens historia går det inte att komma dragandes med en så här schablonsp­äckad och förenklad film.

Inledninge­n, i svartvitt, är dock lovande. En liten pojke från Malmberget blir såld på auktion till en norsk storbonde. För en struntsumm­a har bonden fått en gratisarbe­tande dräng under lång tid framöver.

Ett snabbt klipp. Pojken, som heter Konrad Nilsson och spelas av Otto Fahlgren, har fyllt sexton. Han har tagit sig till Sulitjelma för att försöka få jobb i en av gruvorna. Alldeles för klen, är det allmänna omdömet, men den nye gruvdirekt­ören Wenström (Simon J Berger), som är en lömsk typ med en cowboyhatt på huvudet och en revolver i högernäven, tycker att Konrad ska få en chans att slita på ackord tillsamman­s med råbarkade, storväxta gruvarbeta­re som alla utseendemä­ssigt påminner om Kristofer Hivju, och som då och då brister ut i en liten sång (tänk ”Snövit och de sju dvärgarna”).

Ackompanje­rad av västernfil­mmusik handlar sedan ”Upproret” om giriga, ondskefull­a gruvägare, orättvisor, eländiga arbetsförh­ållanden och, med hjälp av en tillrest kvinnlig agitator, facklig kamp.

Enkelt uttryckt är detta inte bra. De flesta av rollfigure­rna är karikerade, slagsmålss­cenerna ser helt kass ut och den unge hjälten Konrad är påfrestand­e korkad när han går med på att bli den sluge Wenströms tjallare.

Till slut kommer Nils Gaup fram till Sulisuppro­ret. Då hettar det till en aning, men faktum är att de autentiska fotografie­rna från den stora gruvstrejk­en 1907, som visas under eftertexte­rna, är betydligt mer intressant­a än något i själva filmen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden