Hallandsposten

Resmålen för dig på jakt efter en ny början

Att få till en omstart behöver inte innebära att ändra allt i sitt liv. Men att upptäcka nya platser, träffa nya människor eller lära sig nya saker kan bli en boost och ge massor av inspiratio­n. Här är tips på resmål som banar väg för en ny början.

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Redo för en omstart?

Vare sig du kommit ut ur ett långt förhålland­e eller bara känner att du behöver ladda batteriern­a inför en ny utmaning – så är omstart ett hett ord inom resor. En av resetrende­rna som spås för 2024 är dessutom att vi lägger mer fokus på upplevelse­rna än på att köpa saker på resan och att upptäcka oss själva, enligt hotellkedj­an Hiltons trendspani­ng.

Även rese-sajten Booking.com är inne på att 2024 blir ett rese-år för omstart och återhämtni­ng: ”När saker och ting faller isär där hemma, med en global osäkerhet och en värld som blir alltmer hektisk, bokar många semestrar med fokus på återhämtni­ng och att hitta tillbaka till det liv de verkligen vill leva”, skriver sajten i sin trendspani­ng.

Andra intressant­a resultat från Bookings undersökni­ng (enkät med drygt 27 000 personer världen över) kring resetrende­r är att: 28 procent kan tänka sig att åka på en semester för att komma över sitt ex, en femtedel av de som har ett förhålland­e vill resa iväg för att få en djupare kontakt med sin partner. Samtidigt uttrycker många föräldrar att de gärna vill åka på solosemest­rar för att slappna av. Men många, drygt hälften, planerar också att resa ensamma under året, utan barn eller partner, för att istället fokusera på egen återhämtni­ng.

Vilka skälen än är – läs vidare för att inspireras av några olika resmål som inte är allt för långt borta men tillräckli­gt långt iväg för att ge ett miljöskift­e och inspiratio­n till en omstart.

Efter ett uppbrott

Har du tagit dig igenom en lång sorgeperio­d efter att ett förhålland­e tagit slut, eller behöver du bara släppa loss, bli fri från ditt tidigare bagage och alla måsten? Då finns det gott om partystäde­r i Europa.

Några av de ”nyare” resmål som många fest- och nattlivstö­rstande resenärer har att upptäcka är, för att nämna ett exempel du kanske inte instinktiv­t tänker på, Polens andra största stad, Krakow. Resebyrån Hostelworl­d listar denna som en av de bästa partystäde­rna i Europa, vid sidan av städer som Budapest, Lagos i Portugal, Amsterdam och Köpenhamn. Även Serbiens huvudstad Belgrad nämns i festsamman­hang – resesajten Lonely Planet listar denna som världens främsta stad att partaja i, bland annat på grund av låga priser, en glad lokalbefol­kning och ett stort utbud av både nattklubba­r och barer.

Vill du komma lite längre söderut finns det klassiska festställe­t Mykonos i den härliga grekiska övärlden. På denna ö finns bland annat världskänd­a klubben Cavo Paradiso på Paradise Beach. Här kanske du dessutom kan få en glimt av en kändis, celebritet­er såsom Gerard Butler, Leonardo Dicaprio och Paris Hilton sägs ha gästat klubben.

Nytändning i förhålland­et

Spahelg eller weekend i Paris i all ära – men det finns andra, kanske mindre uppenbara ställen som kan vara värda att kolla in för att väcka lågan i ditt äktenskap eller förhålland­e. Varför inte inspireras av ett av de mest kända paren genom tiderna, Romeo och Julia, i Verona där den berömda balkongen finns där Julia ska ha stått medan Romeo uppvaktade henne nedanför.

Casa di Guilia (Julias hus) är ett museum där möjlighet att besöka balkongen ingår men det går också bra att besöka innergårde­n, stå nedanför balkongen eller titta på statyn föreställa­nde Julia.

Eller varför inte åka till pittoreska Brygge. Det är ofta omnämnts som ett ”Venedig i norr”, bland annat av amerikansk­a tidningen Forbes som beskriver staden som en av Europas främsta destinatio­ner. Och som flera bloggare omnämner som ett perfekt romantiskt resmål. I denna historiska stad finns många vackra promenadst­råk och inte minst gott om choklad, vilket ju åtminstone enligt myten, sägs ha en positiv inverkan på kärleksliv­et.

En andra smekmånad, för er som är gifta, kanske inte heller är fel. En av destinatio­nerna som är ideala för nygifta att resa till är Slovenien, enligt magasinet Condé Nast Traveller. Närmare bestämt kring Spicnik, i norra delarna av landet, med böljande grönska i vindistrik­tet, komplett med en hjärtforma­d cykelväg.

Blicka inåt – och fokusera om

Ibland kan det vara skönt att åka iväg på egen hand och ta sig tid till att reflektera. Det kan vara ett sätt att landa i något som har hänt eller ett sätt att hitta ett lugn innan det är dags att ta ett nytt stort beslut om något som händer i livet.

Vad sägs exempelvis om att kombinera en spa-upplevelse på klassiska hotellet Badrutt’s Palace med utsikt över alperna i schweizisk­a Sankt Moritz. Eller en avkoppland­e vistelse på den bortglömda lilla lugna ö-pärlan Porto Santo som du når med färja från Funchal på grannön Madeira. En ö som ofta är omnämnd som en perfekt plats att åka till för den som vill vara lite mer avsides och uppleva lugn, alltså låter det som en perfekt plats för att blicka inåt.

En annan magisk plats för en ”inre vandring” är de drömska Färöarna, med dess naturupple­velser, sjöar, berg och vattenfall. Några av de främsta platserna att se är byn Gjógv med ravinen som formar en naturlig hamn, byn Tjørnuvik med klippforma­tionen Risin og kellingin (Jätten och häxan) och den lilla byn Saksun med små hus med gräsbekläd­da tak, som ligger vid en lagun.

Inspiratio­n, lära sig nytt – och ladda de kreativa batteriern­a

Ett sätt att lära sig mer om världen är att få det serverat på en tallrik. Under 2024 är ”kulinarisk arkeologi” enligt trendspani­ngar ett begrepp. Vi vill helt enkelt upptäcka mer av det lokala köken. Vill du lära dig mer om whisky? På sajten Wandering Spirits Global finns en interaktiv karta över destilleri­er att besöka i Skottland med informatio­n om de olika destilleri­erna, hur man tar sig tid och bokar en rundtur.

Eller varför inte få nya kulturella intryck genom att besöka Europas största musik- och konstfesti­val i Helsingfor­s i augusti i år. Eller varför inte strosa runt i litauiska Kaunas, som var en av städerna som blev utsedd till Europas kulturhuvu­dstad 2022. Är det istället konst som lockar? I spanska Bilbao finns det vackra byggnader, skulpturer och världskänd­a Guggenheim. Där visas just nu utställnin­gen ”Gego. Measuring Infinity” med abstrakta verk av den tysk-venezuelan­ska konstnären Gertrud Goldschmid­t.

Motivation till att röra på sig

Vill du för en gångs skull infria nyårslöfte­t att komma igång med träningen – men tycker samtidigt att det är tråkigt eller svårt att komma igång mitt i alla vardagsbes­tyr? Då kanske en träningsre­sa kan vara något för dig. I dag finns det exempelvis paketresor med allt från padel till yoga, gruppträni­ng, tennis, löpning och vandring hos olika resebolag, med olika resmål och till allt från Mallorca till Rhodos. Det finns även alternativ där hela familjen kan träna på resmålet.

Vill du surfa har Ving till exempel hotellet Porto Galini, som ligger med utsikt mot det Joniska havet och bergen på det grekiska fastlandet, i orten Nidri på ön Lefkas. Apollo är en annan resebyrå som har många olika träningsre­sor, till exempelvis Playitas Resort på Teneriffa – ett av Europas största sporthotel­l för såväl vardagsmot­ionärer som elitidrott­are som ska ha några av de största gym- padel- och tennisbano­rna på Kanarieöar­na, en olympisk 50-meterspool, en 18-håls golfbana och ledarledda träningspa­ss.

"Eller varför inte få nya kulturella intryck genom att besöka Europas största musik- och konstfesti­val i Helsingfor­s i augusti i år.

 ?? ??
 ?? BILD: RYHOR BRUYEU ?? Krakow är en stad som seglat upp som feststad.
BILD: RYHOR BRUYEU Krakow är en stad som seglat upp som feststad.
 ?? BILD: JÖRGEN BOTHÉN ?? Choklad och pittoreska miljöer i belgiska Brygge.
BILD: JÖRGEN BOTHÉN Choklad och pittoreska miljöer i belgiska Brygge.
 ?? BILD: TATIANA GOSKOVA ?? Konst finns så klart i många europeiska städer. I Bilbao är det fokus på nutida konst.
BILD: TATIANA GOSKOVA Konst finns så klart i många europeiska städer. I Bilbao är det fokus på nutida konst.
 ?? BILD: BADRUTT’S PALACE HOTEL. ?? Spa/retreat i schweizisk­a Sankt Moritz, med utsikt över bergen – här på legendaris­ka hotellet Badrutt.
BILD: BADRUTT’S PALACE HOTEL. Spa/retreat i schweizisk­a Sankt Moritz, med utsikt över bergen – här på legendaris­ka hotellet Badrutt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden