Hallandsposten

Sluta sträcka på dig – dålig hållning helt okej enligt professor

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Har du dåligt samvete för att du går som en ostbåge eller inte sitter rak som en eldgaffel när du jobbar? Då kan det vara dags att slappna av. – Idén om att det finns en idealhålln­ing stämmer helt enkelt inte, säger Peter O’sullivan, professor i fysioterap­i.

Alla från din mamma till den kända psykologip­rofessorn Jordan B. Petersson har tjatat om det: sträck på dig, sitt inte som en hösäck, tänk på hållningen! Ofta är motivering­en att det skulle orsaka ryggproble­m och smärta.

– Det är en av de mest seglivade föreställn­ingar som finns, och den är stark både bland vårdperson­al och allmänhet, säger Peter O’sullivan, professor i fysioterap­i vid Curtin-universite­tet i Australien.

Han har ägnat stor del av sitt yrkesliv åt att studera relationen mellan kroppshåll­ning och ryggproble­m. Intresset väcktes redan under fysioterap­iutbildnin­gen.

– Första dagen skulle vi analysera hållning, och jag fick se en bild på mig själv och höra hur kass hållning jag hade. När jag ville veta vad det är och varför det skulle vara dåligt fick jag inga bra svar.

Ett av grundprobl­emen är att det är svårt att slå fast vad bra respektive dålig hållning ens är, menar han.

– Alla människor är byggda olika och det är kulturellt vad man anser vara bra hållning. I våra studier ser man att i Tyskland svarar folk att en väldigt rak och stel hållning är idealet, medan i Australien tolererar man en lite mer avslappnad hållning. Kvinnor har generellt rakare hållning än män, samtidigt är det vanligare med ryggsmärta hos kvinnor.

Såväl hans egen forskning som stora systematis­ka genomgånga­r av studier på området visar samma sak: det finns ingen entydig koppling mellan hållning och ryggsmärta.

– Det betyder inte att din hållning inte kan vara kopplad till dina besvär, men idén om att det skulle finnas en enda idealhålln­ing stämmer helt enkelt inte. Vi har forskat på det här nu, och det finns inga bra belägg för att ryggproble­m orsakas av en viss typ av hållning, säger Peter O’sullivan.

Tillsamman­s med kollegor har han också följt ungdomar under lång tid.

– Argumentet är ju ofta att man kanske inte får ont omedelbart utan på sikt, men vi ser inte någon koppling i de här prospektiv­a studierna heller. De med ”dålig hållning” i ungdomen har inte mer ryggproble­m som äldre.

Stillasitt­ande är dock kopplat till smärta, förklarar han, och nyckeln till en hälsosam rygg är att röra på sig ofta. Därför kan det vara direkt kontraprod­uktivt med råd om att sitta helt rakryggad, i samma ställning.

– Rörelse är jättevikti­gt för ryggraden, den är gjord för det. Därför är det toppen att sitta lite framåtluta­d, sträcka på sig, luta sig bakåt och gå iväg en liten sväng. Byta ställning helt enkelt. Men det finns en hel industri som försöker sälja in att du ska sitta i en viss ”ergonomisk” ställning.

Ska man försöka ändra sin ”dåliga” hållning även om man inte har besvär av den?

– Nej, nej. Som man brukar säga: Försök inte laga det som inte är trasigt. Det finns massor av människor som har en naturlig kurva i ryggen, det är så de är byggda helt enkelt. Och de här västarna som ska få folk att dra bak axlarna – tortyrreds­kap kallar jag dem!

Finns det verkligen inga skäl att sträcka på sig?

– Det finns ju studier som visar på en koppling mellan din hållning och hur du mår och känner dig. Eller titta på balett till exempel, där är det ett extremt fokus på hållning för att det ser snyggt ut. Så vill du göra det för att bli snyggare och mer självsäker så gör det för all del. Men om du tror att det ska skydda dig mot ryggbesvär så finns det inga bra belägg för det.

"I våra studier ser man att i Tyskland svarar folk att en väldigt rak och stel hållning är idealet, medan i Australien tolererar man en lite mer avslappnad hållning.

Peter O’sullivan professor i fysioterap­i vid Curtin university i Australien

 ?? ?? Det finns ingen idealhålln­ing som skyddar dig mot ryggbesvär, menar professor Peter O’sullivan. Illustrati­on av GP, framtagen med stöd av AI.
Det finns ingen idealhålln­ing som skyddar dig mot ryggbesvär, menar professor Peter O’sullivan. Illustrati­on av GP, framtagen med stöd av AI.
 ?? BILD: SAM PROCTOR ??
BILD: SAM PROCTOR
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden