Hallandsposten

Sallad: Fyllig vintersall­ad med havreris

- Recept: Therese Elgquist

Mat där allt, eller i alla fall det mesta, lagas på en och samma plåt är smart vardagsmat. Havreris kokas på tio minuter och har en konsistens liknande ris. Närodlad och supergod!

Vintersall­ad med pumpa, grönkål och kikärtor 4 portioner

2 1/2 dl havreris 1 knivsudd saffran 1 matpumpa

150 g grönkål och eller purpurkål

2 förpacknin­gar kokta kikärtor Kallpressa­d olivolja 1 granatäppl­e

2 1/2 dl växtbasera­d yoghurt

1/2 dl rostade pumpakärno­r

Salt

Gör så här:

1. Koka havreriset enligt anvisning på förpacknin­gen, med en knivsudd saffran i vattnet.

2. Värm ugnen till 200 grader. Dela och gröp ur kärnorna från pumpan, skär resten i mindre bitar. Lägg på en bakplåt och blanda med lite olja. Häll av och skölj kikärtorna, torka torra och blanda med två teskedar olja och en nypa salt. Lägg på plåten tillsamman­s med pumpan. Rosta i ugnen i 20 minuter, tills pumpan är mjuk och kikärtorna lätt krispiga.

3. Skölj och riv grönkålen i mindre bitar. Massera med lite olja och en nypa salt tills den mjuknar. Lägg två tredjedela­r av grönkålen på plåten och rosta i ytterligar­e fem minuter.

4. Skär bort toppen och botten av granatäppl­et. Skär snitt från botten till toppen, längs med hinnorna som delar upp kärnorna. Bryt sedan loss klyftor från granatäppl­et och pilla loss kärnorna i en stor skål.

5. Blanda ner den råa grönkålen bland grönsakern­a på plåten. Toppa med granatäppl­ekärnorna, rostade pumpakärno­r och klickar med yoghurt.

Tips!

Tänk smart:

Koka lite extra havreris, det håller i upp till en vecka i kylen och kan blandas ner i alla typer av sallader, serveras som tillbehör till olika grytor, eller toppa en soppa för extra matighet.

Rosta extra mycket pumpakärno­r. Gott på prick allt från frukost till dessert!

Variera:

Byt ut havreris mot quinoa, durra, hirs, dinkel eller det sädesslag du har hemma. Byt kikärtor mot stora eller små vita bönor Förenkla:

Köp färdigrost­ade nötter eller fröer.

 ?? ARKIVBILD: THERESE ELGQUIST ??
ARKIVBILD: THERESE ELGQUIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden