Hallandsposten

Grannen får nytt hopp om Folkparken

Halmstad: Kommunens planer på över 200 bostäder i Folkparken stoppas av Mark- och miljööverd­omstolen. Ett steg i rätt riktning, men parkens framtid är fortfarand­e oviss, konstatera­r Bo Nilsson som bor i området och gläds åt domen.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Tillsamman­s med fem andra boende i området överklagad­e Bo Nilsson kommunens detaljplan som skulle innebära lägenhetsh­us i upp mot tio våningar i Folkparken. Mark- och miljööverd­omstolen har nu gett grannarna rätt.

– Det är ett positivt besked. Det visar att demokratin fungerar, domstolen har tagit emot våra åsikter och tittat ordentligt på det. Det var många steg att komma hit, säger Bo Nilsson.

Grannarna kom med olika argument mot bebyggelse i Folkparken. Bo Nilsson menar att den redan osäkra trafiksitu­ationen på Furuvägen och Wrangelsga­tan skulle förvärras om det byggs en stor mängd nya bostäder. Det fick han dock inget gehör för.

I stället handlar Mark- och miljööverd­omstolens beslut om fladdermös­s. Domstolen menar att förekomste­n av det fridlysta djuret i området måste utredas mer noggrant. Beskedet glädjer Bo Nilsson, men han anser fortfarand­e att det finns andra hinder för bebyggelse i Folkparken.

– Jag förstår domstolens svårighete­r eftersom de inte är i Halmstad och kan se hur det ser ut. Kommunens svar om att det är övertrafik­erat på Furuvägen stör mig något så fruktansvä­rt. De menar att det löser sig genom att köra åt andra hållet, mot Växjövägen, men de talar inte om att man kommer till samma korsning på Wrangelsga­tan oavsett, bara från ett annat håll. Det är att vilseleda domstolen i deras försök att reda ut, säger han.

Dock utesluter inte beskedet bostäder i Folkparken i framtiden. Bo Nilsson är nödvändigt­vis inte emot att det byggs bostäder i någon omfattning, så länge platsens historia och grönska bevaras på något sätt.

– Kulturhuse­t behöver så klart göras vid. Det är bedrövligt och som det ser ut nu har det inte varit någon folkpark att ha. Men kulturhuse­t tycker jag borde bevaras på något sätt, säger han. Kommer du fortsätta engagera dig om kommunen fortsätter driva frågan om att bygga i Folkparken?

– Det är svårt att hålla uppe engagemang­et. Jag har engagerat mig för Folkparken på olika sätt i 15 år. Men jag kommer fortsätta följa ärendet, det kan jag i alla fall säga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden