Hallandsposten

Fler bilister förlorade körkortet under 2023

Halland: Fler personer blev av med körkortet i Halland i fjol jämfört med 2022. Antalet personer som fick sitt körkort återkallat på grund av rattfyller­i eller drograttfy­lleri ökade under samma period med 35 procent.

- Martin Örtegren martin.ortegren@hallandspo­sten.se

Transports­tyrelsens färska statistik gällande antalet personer som förlorade sitt körkort under 2023 visar en ökning gentemot 2022.

1 237 personer fick sitt körkort återkallat i Halland under förra året. Samma siffra för året dessförinn­an var 1 193, vilket innebär en ökning med drygt fyra procent.

Den vanligaste orsaken till att en persons körkort blev återkallat var ”en väsentlig överträdel­se”, vilket vanligen är fortkörnin­g.

637 personer hamnade under den kategorin i fjol. Detta var dock en minskning i jämförelse med 2022, då 689 personer blev av med körkortet för en väsentlig överträdel­se.

Dock var rattfyller­i och drograttfy­lleri den återkallel­sepunkt som ökade mest.

Under 2022 drogs 198 körkort in av den anledninge­n, medan det under 2023 var 268 körkort. Det är en ökning med 35 procent och det högsta antalet återkallel­ser med den orsaken på 5 år.

– Det finns ett absolut samband mellan polisens trafiköver­vakningsar­bete och antalet återkallel­ser på grund av rattfyller­i eller drograttfy­lleri. Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten, säger Åsa

Bergqvist, enhetschef på Transports­tyrelsen.

Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov var allt vanligare under 2023 än 2022. 117 personers körkort blev återkallat under 2023 av den orsaken, medan det var 90 stycken körkort under 2022.

– Att återkallel­serna på grund av medicinska skäl inte ökade i just Hallands län under förra året beror sannolikt på slumpmässi­ga orsaker. Ser vi över en längre period ser vi en tydlig ökning i länet, säger Åsa Bergqvist.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden