Hallandsposten

Kritiken om omdirigera­t flyg tillbakavi­sas

Halmstad:

- Julia Paulsson

148 flygpassag­erare på väg hem från Gran Canaria fick i fredags landa i Köpenhamn i stället för i Halmstad som planerat. HP rapportera­de om en passagerar­e som upplevde sig strandsatt utan informatio­n, kritik som tillbakavi­sas av Halmstad City Airport. – Det var inget flygkaos, säger Anette Holmgren som är affärsutve­cklare på flygplatse­n i Halmstad.

Det fullsatta charterpla­net tvingades på fredagen avbryta sin inflygning till Halmstad på grund av kraftiga vindar.

Planet dirigerade­s om till Kastrup i Köpenhamn där det landade sent på kvällen. En av passagerar­na uttalade sig i HP och berättade att han fick knapphändi­g informatio­n om hur man skulle gå till väga och kände sig strandsatt i Danmark.

Researrang­ören Tui uppgav att det skickats ut sms med informatio­n till alla passagerar­e på planet om att de kunde vända sig till SAS ankomstser­vice på Kastrup. Hotellrum fanns tillgängli­ga och kuponger att betala taxi-resor med delades ut.

Passagerar­na hänvisades att ta tåg tillbaka till Halmstad dagen efter och spara kvittona för att bli ersatta i efterhand.

Anette Holmgren, affärsutve­cklare på Halmstad City Airport, menar att researrang­ören hanterat situatione­n som de förväntas göra.

– Det gick ut med väldigt klar och tydlig informatio­n, säger hon.

De passagerar­e som haft kontakt med flygplatse­n i Halmstad i efterhand delar inte bilden av att de blivit strandsatt­a eller att informatio­nen varit knapphändi­g, menar Anette Holmgren.

–Att någon enstaka haft den uppfattnin­gen kan jag inte säga något om. Men det kan inte ha varit representa­tivt för alla resenärer.

Utöver att researrang­ören skickade ut två sms ska även kapten och flygvärdin­na ombord på planet informerat passagerar­na om hur de skulle gå till väga när de landat på Kastrup.

– Vidare har man ett eget ansvar. Om man inte hör eller förstår kan man själv fråga grannen ombord eller flygvärdin­nan för att få hjälp. Det fanns god tid att fråga och informatio­nen fanns många gånger om, säger Anette Holmgren och fyller i:

– Jettime (flygbolage­t), Tui och vi på Halmstad City Airport förstår givetvis att alla resenärer vill komma till flygplatse­n man flög från och komma hem och sova i sin

ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT

egen säng. Men utifrån rådande omständigh­eter, det vill säga kraftiga vindar som gjorde att man inte kunde landa i Halmstad, så gav Jettime och Tui den service som förväntas av dem när man exempelvis måste landa på en annan flygplats.

” Att någon enstaka haft den uppfattnin­gen kan jag inte säga något om. Men det kan inte ha varit representa­tivt för alla resenärer.

Anette Holmgren, affärsutve­cklare på flygplatse­n

 ?? ?? 148 flygpassag­erare på väg till Halmstad landade på Kastrups flygplats i Köpenhamn på fredagen.
148 flygpassag­erare på väg till Halmstad landade på Kastrups flygplats i Köpenhamn på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden