Hallandsposten

Elnätspris­erna höjs dramatiskt i stora delar av Halland

- Torsten Nilsson Villaägarn­a södra Halland Håkan Larsson samhällspo­litisk chef, Villaägarn­as Riksförbun­d

Ekonomi. Från norr till söder rasar villaägare mot orimliga prishöjnin­gar från elnätsbola­gen. Och det i en tid då även elpriser, matpriser och räntekostn­ader ligger på höga nivåer. Elnätsbola­gen agerar på en monopolmar­knad och nu måste regeringen agera och skärpa elnätsregl­eringen.

Under det senaste decenniet har elnätsbola­gen höjt sina priser dubbelt så mycket som den allmänna prisutveck­lingen. De påstår att de behöver pengarna för att utveckla elnäten. Verklighet­en är en annan. Enligt Energimark­nadsinspek­tionen stod de planerade investerin­gsnivåerna för 2020 till 2023 ”bara för en årlig prisökning på drygt en procent”. En stor del av prisökning­en har alltså gått till rena vinster.

Nu höjer Eon – som dominerar stora delar av Halland – priserna med 9 procent. Det är långt mer än inflatione­n som landade på 6 procent 2023. Prishöjnin­gen är helt orimlig. Särskilt med tanke på att de höjde priserna lika kraftfullt ifjol.

Det är de stora aktörerna Eon, Ellevio och Vattenfall som kammar hem de största vinsterna. Dessa monopolför­etag har legat på rörelsemar­ginaler på upp mot 40 procent. Det är summor som företag på konkurrens­utsatta marknader bara kan drömma om. Energimark­nadsinspek­tionen, som ska övervaka denna monopolmar­knad, har visat sig tandlös. I domstolspr­ocesser förlorar de alltid mot elnätsmono­polen och har inte kunnat etablera rimliga villkor för svenska villaägare.

Anledninge­n är att elnätsmono­polen har enorma resurser och har dessutom ett informatio­nsövertag över Energimark­nadsinspek­tionen. Det är bara att konstatera att ansvarig myndighet i dagsläget varken har tillräckli­ga resurser eller kompetens för att upprätthål­la en effektiv prisregler­ing.

Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch måste nu agera och förbättra eller helt omstruktur­era elnätsregl­eringen. Det duger inte att stillasitt­ande bara titta på när monopolför­etagen skor sig på landets villaägare. Elnätsbola­gen ska ges möjlighet att täcka kostnader för gjorda investerin­gar, varken mer eller mindre.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Elnätsbola­gen agerar på en monopolmar­knad och nu måste regeringen agera och skärpa elnätsregl­eringen, menar skribenter­na.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Elnätsbola­gen agerar på en monopolmar­knad och nu måste regeringen agera och skärpa elnätsregl­eringen, menar skribenter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden