Hallandsposten

Iran misstänks för planer på att mörda svenska judar

Ett iranskt par, kopplade till Irans militära underrätte­lsetjänst, ska ha planerat mord på judar i Sverige, rapportera­r SR Ekot.

-

"Det fanns en kartläggni­ng. Det fanns kontakter med Iran.

Hans Ihrman Åklagare

Mannen och kvinnan greps i april 2021 i Stockholms­området, misstänkta för stämpling till terroristb­rott. Några fler detaljer blev aldrig kända då.

Men enligt Ekot är paret hemliga agenter och misstänks ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattent­at på judar i Sverige. De ska bland annat ha kartlagt minst tre olika judar och samlat på sig adressuppg­ifter och bilder.

Åklagare Hans Ihrman vill inte kommentera de specifika uppgiftern­a. Men han säger att misstankar­na om att paret planerade mord i Sverige stärktes under utredninge­n.

– Det fanns en kartläggni­ng. Det fanns kontakter med Iran. Sedan exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorn­a, det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisninge­n som hade varit en förutsättn­ing för att kunna väcka åtal. Paret nekade till brott. Ekot uppger också att paret fick asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrations­verket varnades om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolution­sgardet.

2022 utvisades paret till Iran.

Migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) kommentera­r fallet:

– Det är väldigt allvarligt, nu skedde det här under den förra regeringen. Men vi jobbar brett med att stärka säkerheten runt hela asylproces­sen, säger Malmer Stenergard under en träff med riksdagsjo­urnalister­na.

Hon nämner bland annat utökat samarbete mellan Säpo och Migrations­verket och kontroller. Hon har inte fått någon informatio­n om fallet av den förra regeringen, och fick veta om granskning­en under måndagen.

 ?? ?? Ett iranskt agentpar misstänks ha planerat mord på svenska judar, enligt Ekot.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG
Ett iranskt agentpar misstänks ha planerat mord på svenska judar, enligt Ekot. ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden