Hallandsposten

Efter skredet: E6:an ska kunna öppnas igen i höst

E6 förbi Stenungsun­d kan öppnas igen för trafik redan i höst, uppger Trafikverk­et. – Senast till årsskiftet ska E6 vara helt återställd, säger projektled­aren Daniel Svensson.

- Jens Bornemann

Skredet, vid E6 i höjd med Stenungsun­d, inträffade natten mellan den 22 och 23 september förra året.

Sedan dess har området varit avstängt och trafiken omledd. Tanken är dock att E6 ska kunna öppna igen under hösten.

– Vi har stor osäkerhet i det här området, det är ett stort skred. Så vi har fortfarand­e viss osäkerhet kvar, säger Daniel Svensson, projektche­f för återuppbyg­gnaden av vägen.

– Men vi ser att vi bör kunna öppna för trafik mellan tidig höst och årsskiftet. Till årsskiftet ska den vara helt återställd.

Flera bilar och en buss fastnade i skredområd­et när marken började röra på sig. Tre personer skadades lindrigt.

Tillträdes­förbudet, som gällt i området sedan dess, upphörde på tisdagen. Fortfarand­e finns bland annat några lastbilar som drabbades i skredet kvar i området.

– Lastbilarn­a har varit svåra att få ut, de står sämre till, ännu sämre terräng där, säger Daniel Svensson.

Vad som orsakade det stora skredet är fortfarand­e under utredning, dels av Statens haverikomm­ission, dels pågår en brottsutre­dning.

Enligt utrednings­ledaren Alexander Hurtig kommer haverikomm­issionens slutrappor­t tidigast i höst. Troligen dröjer det dock till de första månaderna nästa år.

– Det är svårt att säga när vi har alla svar, vissa geoteknisk­a undersökni­ngar måste till exempel göras över tid, säger han.

– Vår ambition är alltid att bli klara så fort som möjligt, helst inom 12 månader från händelsen. Men det finns uppenbara risker att det löper längre än så.

Skredet är rubricerat som misstänkt grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Om någon till slut kommer att åtalas hänger bland annat på haverikomm­issionens slutsatser, enligt chefsåklag­are Daniel Veivo Pettersson.

Det gör att ett eventuellt åtalsbeslu­t kommer att dröja.

– I allt väsentligt är det samma status som under hösten. Förundersö­kningen pågår, men det är ännu ingen som är delgiven misstanke, säger han.

 ?? BILD: HANNA BRUNLÖF WINDELL ?? Skredet i september slet sönder bland annat E6.
BILD: HANNA BRUNLÖF WINDELL Skredet i september slet sönder bland annat E6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden