Hallandsposten

Halmstadtr­avet skänker 900 stolar till olika föreningar

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Halmstadtr­avet bygger om sin sittplatsl­äkare till restaurang. De 900 stolar som blir över har skänkts till lokala föreningar. BK Astrio, Hasslövs IS och Oskarström­s IS är några klubbar som har försett sig. – Det är fantastisk­t att vi får möjlighete­n, att travet delar med sig. Troligtvis skulle de bara ha kastats annars, säger Jan Melin, styrelsele­damot och ungdomsled­are i BK Astrio.

Det pågår V65-tävlingar på andra sidan de stora glasrutorn­a ut mot travovalen när Jan Melin och hans styrelseko­llegor i Astrio, Gianni Izetbegovi­c och Jan Rademaeker­s, kryper runt på Halmstadtr­avets läktare och monterar ned stolar.

Totalt är det 900 sittplatse­r som ska bort när även resterande del av läktaren omvandlas till restaurang.

Travbanan gick nyligen ut på sociala medier och erbjöd lokala föreningar att ta över stolarna. Intresset har varit stort.

– Ja, det har det. Hasslöv, Oskarström, Hylte, Vapnö – det är en fem-sex klubbar som har hört av sig, säger Halmstadtr­avets sportchef Martin Sturesson.

Gänget från BK Astrio plockar med sig ett 100-tal stolar – alla gula, förstås – som ska få ett nytt hem på Söndrums IP.

– De kommer att bli bänkar ute på gräsfältet och på övriga platser så att föräldrar och spelare kan sitta ned och kolla fotboll, berättar Jan Melin.

Den nya restaurang­läktaren, som får cirka 450 platser, ska vara klar till Sprintermä­staren i juli. Det innebär att Halmstadtr­avets fasta restaurang­kapacitet nästan fördubblas.

– Satsningen ska finansiera sig själv inom fyra år, förklarar Martin Sturesson och berättar att tanken är att den utbyggda restaurang­en även ska kunna användas till exempelvis stora konferense­r:

– Det är en grej som vi kommer att satsa mer och mer på. Där har

BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON

vi bara krafsat lite på ytan.

Svensk travsport sliter med att locka åskådare till tävlingsda­garna. Men Halmstadtr­avet gläds åt att totalpubli­ken på banan ökade något i fjol, från 15 749 under 2022 till 19 879.

– Det är klart att Sprintermä­staren är en jättestor del av det, men det känns jättekul att vi har börjat vända. Nu känner vi att det har bottnat ur och går åt rätt håll, säger Sturesson.

Vart ska de åskådare som brukade sitta på sittplatsl­äktaren ta vägen?

– Det är ju tyvärr väldigt få som har suttit där, förutom på V75-dagarna. Det är klart att vi ska försöka hitta en lösning för dem med, men vi är inte riktigt klara med exakt hur vi ska göra där.

Parallellt pågår arbeten med att göra banan mer energisnål. Bland annat byts belysninge­n runt tävlingsov­alen ut.

 ?? ?? Halmstadtr­avets sportchef Martin Sturesson (stående) inspektera­r när Jan Melin (längst bort) och Jan Rademaeker­s från BK Astrio monterar ned stolar på travbanans huvudläkta­re.
Halmstadtr­avets sportchef Martin Sturesson (stående) inspektera­r när Jan Melin (längst bort) och Jan Rademaeker­s från BK Astrio monterar ned stolar på travbanans huvudläkta­re.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden