Hallandsposten

VM Skidorna ”dör” – första testet efter fluorvalla­förbudet

Vädret kan få en avgörande roll under VM i skidskytte – när det gäller vinden och den blöta snön. För första gången kommer fluorvalla­förbudet att testas ordentligt. – Det kan komma att bli riktigt tufft, säger Martin Ponsiluoma.

- Ingela Ahlberg TT

På onsdagen inleds VM med mixedstafe­tt i VM i Nove Mesto i Tjeckien.

– På sex kilometer gör det nog ingen skillnad, men på distansen kan, det bli riktigt tufft, säger Martin Ponsiluoma om det faktum att förbudet mot fluorvalla gör det mer svårvallat och garanterat tyngre att ta sig fram i spåret.

Tidigare i vinter har det varit kallt under världscupt­ävlingarna och då spelar det inte så stor roll att det inte längre är fluor i vallan. Men i Nove Mesto är det varmt och enbart konstsnö i spåren.

– Det kan bli stora skillnader den här gången och alla är på hugget och lite halvnervös­a. Men vi har väldigt stort förtroende för vårt vallateam, säger landslagst­ränaren Johannes Lukas.

Han säger att när snön är blöt och smutsig ”dör” skidorna mycket snabbare.

– Första varvet kanske det känns bra, men sen blir det tyngre och tyngre och på slutet är det jättestor skillnad, menar Lukas.

– Så det är ingen nackdel att vi tränar lite tyngre under sommaren än andra nationer.

Det går att ställa in motstånd på rullskidor­na och svenskarna kör med tyngre motstånd än andra nationer under försäsonge­n.

– Man ska inte dra för stora växlar på det, men klart är att har man bra skidor som går lite snabbare så är det en stor fördel, säger Lukas.

Det väntas också blåsa en hel del den här veckan, även om det inte blir så mycket som natten mot tisdagen då det föll träd och grenar över skidspåren.

Svenskarna kommer väl förberedda på blåsiga förhålland­en på skjutvalle­n. För det blåste på bra under förlägret hemma i Östersund.

– Jag hade inte kunnat komma bättre förberedd än nu. Det var jäkligt tufft varje dag vi var hemma, säger Martin Ponsiluoma, som bildar mixedstafe­ttlaget tillsamman­s med Sebastian Samuelsson och Hanna och Elvira Öberg.

– Det gäller att göra sitt jobb hela tiden, känna om det blåser väldigt mycket och anpassa sin serie efter det. Ibland får man skjuta på lite fortare om det är en vindpaus, eller ta längre tid på sig till första skott.

Hanna Öberg tror att vinden på skjutvalle­n kan bli utmanande.

– Men det är också en ganska tuff ingång till skjutvalle­n med en backe in till stadion. Så att hitta rätt i belastning plus blåsten tror jag kommer att vara en utmaning.

 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Svenska laget i mixedstafe­tten – Elvira Öberg, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson – fotografer­as i Nove Mesto. Skidskytte-vm drar i gång under onsdagen.
BILD: PETTER ARVIDSON Svenska laget i mixedstafe­tten – Elvira Öberg, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson – fotografer­as i Nove Mesto. Skidskytte-vm drar i gång under onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden