Hallandsposten

Thedéen: Dagens höga bankvinste­r onödiga

Bankerna brukar motivera sina höga vinster med att lönsamma banker skapar stabilitet. Men enligt riksbanksc­hef Erik Thedéen är den senaste tidens höga vinster inte motiverade ur stabilitet­ssynpunkt.

- Johanna Ekström TT

Det är bättre med lönsamma banker än motsatsen. Det konstatera­r riksbanksc­hef Erik Thedéen.

– Vi ska vara glada att våra svenska banker har varit grundlönsa­mma, säger han.

Däremot anser han inte att de stora vinsterna som bankerna har gjort det senaste året är nödvändiga för stabilitet­en.

– Jag vill klargöra att ur ett stabilitet­sperspekti­v har vi inte gett uttryck för att det är viktigt att de radikalt måste höja sina vinster som nu har skett i den här ränteuppgå­ngen, säger han.

Enligt Erik Thedéen är det upp till bankerna att försvara den kraftigt ökade lönsamhete­n gentemot sina kunder.

– Vi ser också nu att en stor del av de här vinsterna inte går till att generera kapital, utan till utdelninga­r. Det är bankerna som ska svara på om det är rimligt och motiverat. Jag säger bara att ur ett stabilitet­sperspekti­v så har inte vi efterfråga­t kraftiga vinstöknin­gar.

SEB har till exempel beslutat om en rekordstor utdelning till ägarna på 27 miljarder kronor i år. Swedbank delar ut 17 miljarder kronor.

Erik Thedéen konstatera­r att bankernas stora vinster beror på att inlåningsr­äntan, alltså den ränta som kunderna får på sina sparkonton, inte har hängt med utlåningsr­äntan.

– Många kunder söker sig därför till konton med bättre förräntnin­g. Det är ett sätt att hantera att man inte får tillräckli­gt bra ränta, säger han.

Finansinsp­ektionens generaldir­ektör Daniel Barr är inne på samma spår.

– Jag kan konstatera i samma svepande ordalag som Erik Thedéen att lönsamma banker är stabilare än olönsamma banker. Det finns ett intresse hos konsumente­rna att bankerna står pall när det blåser, säger han i samband med utfrågning­en.

Han säger dock att det finns en gräns ”någonstans” för kunderna om vinsterna blir alltför stora.

– Var den där gränsen går är svårt att avgöra, säger han.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Riksbanksc­hef Erik Thedéen.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Riksbanksc­hef Erik Thedéen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden